Katalonia äänestää itsenäisyydestä – Espanjan mukaan kyse ei ole kansanäänestyksestä

Espanjan oikeusministerin Rafael Catalan mukaan kansalaisten oikeutta mielipiteenilmaisuun eri rajoiteta. Kansanäänestyksen tuloksia odotetaan maanantaiksi.

Ulkomaat
Äänestyslipuke kirjekuoressa.
Katalonia järjestää epävirallisen kansanäänestyksen itsehallintoalueen itsenäistymisestä 9. marraskuuta 2014. Lluis Gene / AFP / Lehtikuva

Espanjan suurimpiin ja rikkaimpiin alueisiin kuuluva Katalonia järjestää tänään epävirallisen kansanäänestyksen itsehallintoalueen itsenäistymisestä.

Alun perin Kataloniassa kaavailtiin virallista neuvoa-antavaa kansanäänestystä, mutta Espanjan korkein oikeus totesi sellaisen järjestämisen olevan laitonta. Perustuslain mukaan vain hallitus voi järjestää kansanäänestyksen, jossa kysytään halua irtautua Espanjasta.

Pääministeri Manuel Rajoyn konservatiivinen hallitus on puolustanut voimakkaasti maan yhtenäisyyttä. Hallitus on yrittänyt estää äänestyksen ja Rajoy toivoo katalaanien "palaavan järkiinsä" maanantaina.

Rajoyn mukaan tämänpäiväistä tapahtumaa voi kutsua miksi vaan, mutta kansanäänestyksestä ei ole kyse, eikä mistään sen kaltaisesta. Mitään vaikutusta sillä ei tule olemaan, Rajoy vakuutti.

Katalaanit aikovat vastustuksesta huolimatta viedä äänestyksensä läpi. Äänioikeutettuja on aluehallinnon mukaan 5,4 miljoonaa. Myös Kataloniassa asuvat yli 16-vuotiaat ulkomaalaiset saavat äänestää. Noin 41 000 vapaaehtoista on ilmoittautunut työskentelemään äänestyspaikoille.

Äänestää voi muun muassa kouluissa ja kaupungin virastoissa, vaikka Espanjan keskushallinto on varoittanut käyttämästä julkisia resursseja tarkoitukseen. Madridin hallitus ei ole kuitenkaan yksilöinyt, millaisia seurauksia laittomuuksista olisi. Tai olisiko minkäänlaisia.

Espanjan oikeusministerin Rafael Catalan mukaan kansalaisten oikeutta mielipiteenilmaisuun eri rajoiteta, kunhan Katalonian hallitus pysyy "takapenkillä".

Jos katalaanit päätyvät ilmaisemaan selkeän tukensa alueen presidentin Artur Masin käynnistämälle itsenäisyyshankkeelle, vahvistaa se ainakin Masin yrityksiä päästä neuvottelemaan Rajoyn kanssa Katalonian asemasta.

Mas sanoi lauantaina Espanjan yleisradioyhtiön haastattelussa, että yritykset estää äänestys olisivat suora hyökkäys demokratiaa ja perusoikeuksia vastaan.

Epävirallisen kansanäänestyksen tuloksia odotetaan maanantaiksi.

Lähteet: AFP