Tarja Filatov lisäisi avoimesti poliittisia virkanimityksiä

Joihinkin poliittisiin virkanimityksiin voisi tehota yllättävä lääke – avoimesti poliittiset virkanimitykset. Pitkän ministerikokemuksen omaava kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kannattaa joidenkin ylimpien virkanimitysten tekemistä avoimen poliittisin perustein.

politiikka
Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen ja hämeenlinnalainen Tarja Filatov Yle Hämeen tiloissa
Tiina Kokko / Yle

Poliittisilla virkanimityksillä tarkoitetaan viranhakijan suosimista poliittisin perustein. Vähemmän ansioitunut tulee nimitetyksi, koska hänellä on oikeanlainen poliittinen tausta. Valittavalle virka on palkkio puolueuskollisuudesta ja puolueelle tapa levittää valtaansa arkiseenkin päätöksentekoon. Poliittisia virkanimityksiä tehdään sekä valtion että kuntien hallinnossa.

Tuore esimerkki poliittiseksi leimatusta virkanimityksestä on Geologian Tutkimuskeskuksen pääjohtajan valinta. Valtioneuvosto nimitti pääjohtajaksi Mika Nykäsen, jolla on vahva kokoomustausta.

Demarikansanedustaja Tarja Filatov on pahoillaan asiasta syntyneestä kohusta.

– Hyvä johtajakokemushan Nykäsellä on, Filatov sanoi Radio Hämeen keskusteluohjelmassa Politiikan puhemylly. Filatov ei halua ottaa sen tarkemmin kantaa tapaukseen.

Oikeus on kumonnut poliittisia virkanimityksiä

Filatovin mielestä nykyistä useammat virkanimitykset voitaisiin kuitenkin tehdä avoimen poliittisin perustein.

– Ei sentään niin kuin Britanniassa, jossa suunnilleen koko virkamieskunta vaihtuu, kun hallitus vaihtuu. Mutta joitakin ylimpiä virkanimityksiä Suomessakin voitaisiin tehdä avoimesti poliittisilla perusteilla.

Poliittiset virkanimitykset tarkoittavat myös sitä, että hallinnossa toteutuu äänestäjien ilmaisema poliittinen tahto ja arvomaailma, Filatov muistuttaa.

Oikeuslaitos on viime aikoina puuttunut poliittisiin virkanimityksiin. Korkein hallinto-oikeus kumosi viime vuonna kaksi kuntayhtymien virkanimitystä, joita oli pidetty poliittisina.