1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Merkel muurin murtumisesta: Unelmista voi tulla totta

Muurin murtumisen 25-vuotispäivän juhlallisuudet alkoivat Bernauer Strassella sijaitsevalla muurin ja sen uhrien muistomerkillä.

Ulkomaat
Saksan liittokansleri Angela Merkel asettaa kukan muistomerkille Berliinin pormestari Klaus Wowereitin kanssa (oik.) muistotilaisuudessa 9. marraskuuta 2014.
Saksan liittokansleri Angela Merkel asetti kukan muistomerkille Berliinin pormestari Klaus Wowereitin kanssa (oik.) muistotilaisuudessa 9. marraskuuta 2014. John Macdougall / AFP / Lehtikuva

Saksan pääkaupungissa Berliinissä juhlitaan kaupunkia jakaneen muurin murtumisen 25-vuotispäivää. Muurin murtuminen 9. marraskuuta vuonna 1989 merkitsi Itä-Saksan kommunistihallinnon purkautumista.

Tämänpäiväiset juhlallisuudet alkoivat tilaisuudella Bernauer Strassella sijaitsevalla muurin ja sen uhrien muistomerkillä.

Itä-Saksassa itsekin kasvanut Saksan liittokansleri Angela Merkel vei muurin säilytetylle osalle ruusun niiden muistolle, jotka kuolivat yrittäessään paeta idästä länteen.

– Muurin kaatuminen osoitti, että unelmista voi tulla totta ja että asiat voivat muuttua, vaikka aidat olisivat korkeita, Merkel sanoi.

Tämä on Merkelin mukaan ajankohtainen viesti myös Ukrainan, Syyrian ja Irakin ja monien muiden kriisialueiden ihmisille.

Iltajuhlallisuuksissa Berliinin muurin reittiä merkinneet valaistut heliumpallot vapautetaan ilmaan.

Lue seuraavaksi