Stubb: Sote viedään maaliin – Kokoomukselle tarjotaan Mustaa Pekkaa

Sote-uudistuksella tavoitellaan valtion kestävyysvajeen vähentämistä neljänneksellä kokonaistavoitteesta, joka on neljä prosenttia.

Päämininisteri Alexander Stubb Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa 9. marraskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomus on sitoutunut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toteuttamiseen, pääministeri Alexander Stubb (kok.) vakuutti Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina. Hänen mukaansa sote-uudistus viedään maaliin tämän hallituksen aikana.

– Tässä yritetään nyt sysätä Mustaa Pekkaa jollekulle, ja kokoomuksesta yritetään tehdä syntipukkia. Kyllä se maaliin saadaan.

– Olisi hölmöä kaataa tämä uudistus, Alexander Stubb sanoo.

Esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on moittinut kokoomusta sitoutumisen puutteesta sote-uudistukseen.

– Tämä on yksi lähihistorian suurimmista uudistuksista. Se on vietävä maaliin, Stubb toteaa.

Stubbin mukaan tällä hetkellä hiotaan kolmea asiaa. Ensinnäkin keskustellaan hallintomallista ja sen perusjärjestelyistä, joissa Stubb pitää tärkeimpänä pitää kiinni sovitusta viidestä suuresta sote-alueesta. Toiseksi puidaan julkisten ja yksityisten palveluiden suhdetta, jossa Stubbin mielestä on pääasia, että homma hoituu. Kolmanneksi kyse on siitä, että sote-uudistus täyttää perustuslain vaatimukset. Varsinainen rahoitus päätetään vasta ensi vaalikaudella.

– Minua on eniten häirinnyt tässä keskustelussa se, että se on ollut erittäin hallintokeskeistä. Ei keskustella, millaisia palveluja ihmiset saavat, vaan hallintorakennelmista.

– Lähden arvoista. Mietin, miksi sote-uudistusta tehdään. Sen takia, että ihmiset saisivat parempia terveys- ja sosiaalipalveluja. Minun mielestäni meidän järjestelmämme tällä hetkellä – tämä on sanottava suoraan – on aika eriarvoinen.

Hän huomauttaa, että osa suomalaisista kuuluu työterveydenhuollon piiriin, osalla on sairausvakuutus, ja osa on ainoastaan julkisten terveyspalvelujen varaan. 

– Julkisella puolella erityissairaanhoito toimii hyvin, mutta kun puhutaan perusterveydenhuollosta, angiinasta tai nuhasta tai vastaavasta, niin meillä ongelmia. Tämä pitää saada tavalla tai toisella hoidettua, pääministeri Alexander Stubb sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina.

Sote-uudistuksella tavoitellaan valtion kestävyysvajeen vähentämistä neljänneksellä kokonaistavoitteesta, joka on neljä prosenttia. Stubb huomauttaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudessa on parantamista.