Uusi yhdistys jakamaan kauppojen ylijäämäruokaa Vaasassa

Tarve kauppojen ylijäämäruoan välittämiseksi ruoka-apua tarvitseville on kasvanut, sanoo vaasalainen Mauri Öljymäki. Öljymäki on mukana perustamassa Vaasaan uutta yhdistystä, joka – lainsäädännön sen nyt salliessa – alkaa ensi vuoden puolella välittää ruoka-apua. Kiinnostusta toimintaa kohtaan on ollut.

ilmiöt
Manna-Apu jakaa ruokaa vähävaraisille  Espoossa.
Yle

Pitkään Vaasassa kauppiaana toiminut Mauri Öljymäki suri jo 1970-luvulla, miten paljon käyttökelpoista ruokaa marketit joutuivat lakia noudattaessaan ohjaamaan kaatopaikalle.

– Tämä oli jo silloin henkilökohtaisesti vaikea pala. Silloin jäi merkittävät määrät ylijäämäruokaa, jota jouduttiin käyttökelpoisena pistämään jätelavoille ja kuljettamaan kaatopaikoille, Mauri Öljymäki muistelee.

– Sydän itki verta, ettei näin voi olla, mutta kun laki on laki, niin mitäs teet.

Perusteilla uusi yhdistys

Mauri Öljymäki oli mukana ja puuhamiehenä, kun nyt marraskuun alussa Vaasassa päätettiin perustaa uusi Vaasan ruoka-apu – Vaasa Mathjälp -yhdistys. Tarkoitus on välittää kauppojen ylijäämäruokaa sitä tarvitseville nyt, kun lainsäädäntö sen sallii.

– Tarve siirtää ylijäämäruokaa sitä tarvitseville on ylipäätään lisääntynyt. Myös Vaasassa, Öljymäki perustelee.

– Mahdollisuuden antoi viime vuonna lainsäädäntöön Eviran toimesta tehdyt muutokset niin, että kaupoilta jäävän ylijäämäruoan siirto on mahdollista. Keskustelimme terveysviranomaisten kanssa tämän asian läpi ja he totesivat, ettei uusien Eviran sääntöjen mukaan ole mitään estettä toimintamme aloittamiseksi, Öljymäki sanoo.

Uuden yhdistyksen perustavassa kokouksessa oli Mauri Öljymäen mukaan väkeä runsaasti, ja kiinnostusta toiminnan aloittamiseen on ainakin alustavien keskustelujen perusteella.

– Vaasalaiset kauppiaat, marketit ja ketjukaupat ovat ottaneet innolla asian vastaan. Eviran sääntöjen muutos mahdollistaa hyvän tekemisen, mutta tähän liittyy myös taloudellisia intressejä: kaupat säästävät, kun ruokaa ei tarvitse rahdata jätteeksi, Öljymäki sanoo.

Alkuun ensi vuoden puolella

Rekisteröitävän yhdistyksen hallitus kokoontuu jo tällä viikolla aloittelemaan käytännön toimenpiteitä ruokajakelun käynnistämiseksi.

– Tarkoitus on, että jakelupisteitä on ensin yksi, sitten laajennetaan niin, että olisi kolme jakelupaikkaa: keskustassa, Palosaarella ja kolmantena Huutoniemi–Ristinummi-alueella, Mauri Öljymäki kertoo.

– Kauppojen kanssa aloitetaan neuvottelut yhteistyöstä ja sitten rekrytointi lähtee liikkeelle julkisemmin.

Vaikka vauhti on kova, Öljymäki ei usko, että ennen joulua toiminta pääsee vielä alkamaan konkreettisesti.

– Haluamme valmistella asian huolella eli se siirtyy ensi vuoden puolelle. Halukkaita mukaantulijoita on, ja toivomme, että saamme yhteistyökumppaneina mukaan myös samaa tarkoitusta palvelevat yhteisöt ja seurakunnat – ilman rajoja, Öljymäki kutsuu.