1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen demareiden riita: "Kärsimme sen rangaistuksen, mihin heillä ei riittänyt kanttia"

Tampereen sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä päätti sunnuntaina ottaa tunnelin puolesta äänestäneet takaisin ryhmän jäseniksi. Kolme takaisin ottamista vastustanutta demaria ovat nyt kertoneet, etteivät aio enää osalistua valtuustoryhmän kokouksiin.

Tampere
Tampereen kaupunginvaltuuston kokous käynnissä
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen sosiaalidemokraattien sisäinen kiistely jatkuu. Sunnuntai-illan päätös ottaa takaisin ryhmään neljä Rantatunnelin puolesta äänestänyttä naista on saanut kolme takaisin ottoa vastustanutta sanoutumaan irti valtuustoryhmän kokouksista.

Kolmikkoon kuuluvat Aila Dündar-Järvinen, Ulla Kampman ja Anneli Kivistö.

– Oikeastaan tässä ollaan vielä aika shokissa, mutta se nyt on selvää, että me emme tule osallistumaan kerran kuukaudessa pidettävään valtuustoryhmän kokoukseen, sanoo Anneli Kivistö. Me sitten kärsimme sen rangaistuksen loppuun, mihin heillä ei riittänyt kanttia.

Kivistön mielestä on käsittämätöntä, että erotetut otetaan takaisin näin pian, vaikka heidät erotettiin koko valtuustokaudeksi.

Kivistö sanoo, ettei ole unohtanut vuosi sitten erotettujen käytöstä tunneliäänestyksessä.

– Pääsyynä meillä on se, että nyt tätä tunnelia tehdään ja sen ratkaisi näiden naisten äänet ja sitä me emme voi hyväksyä.

Omaa ryhmää ei vielä ainakaan tekeillä

Oman ryhmän perustamisesta ei Kivistön mukaan ole keskusteltu.

– Uskon, että tämä erotettujen takaisin ottamista vastaan äänestänyt ryhmä on enemmän valtuustoryhmän jäseniä toisin kuin tämä erotettujen joukko, joka heti perusti uuden ryhmän. Tuskin me olemme niin matalamielisiä.

Kivistö sanoo, että kolmen naisen ryhmä eli Kivistö, Dündar-Järvinen ja Kampman ovat ainakin periaatteellisia ja luvanneet äänestäjilleen vastustaa tunnelia.

"Pois toiminnasta surullisin ja haikein mielin"

Aila Dündar-Järvinen kertoo olevansa surullinen sunnuntaina syntyneestä päätöksestä. Hän vahvistaa kuitenkin jäävänsä pois valtuustoryhmän kokouksista jatkossa.

– En olisi uskonut, että valtuustoryhmän yksimielinen päätös erottaa neljä ryhmäpäätöksestä livennyttä pyörretään näin pian. Tapauksesta on kuitenkin vasta 18 kuukautta, eikä mikään asia ole muuttunut.

Dündar-Järvinen uskoo erotettujen takaisin ottamisen käynnistyneen elokuussa valtuustoryhmälle tulleen kirjeen myötä. Kirjeessä kuvattiin hänen mukaansa "ajatuksia tilanteesta", mutta Dündar-Järvinen arvelee agendana olleen erottamisen peruminen.

Nyt puolestaan eroava ryhmä ei ole keskustellut oman ryhmän perustamisesta.

– Siihen on minunkin mielestäni korkea kynnys, sanoo Dündar-Järvinen Kivistön tavoin.

Tampereen sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä päätti eilen ottaa Tarja Jokisen, Johanna Loukaskorven, Riitta Ollilan ja Hanna Tainion takaisin ryhmän jäseniksi. Demariryhmän illan kokous oli erimieleinen: ryhmä äänesti asiasta, 6 puolesta 4 vastaan. Myös Jari Niemelä äänesti vastaan.

Lue seuraavaksi