Tutkija: Nuorten kotiinjäänti laski seurakuntavaalien äänestysprosenttia

Nuorista, 16-17-vuotiaista äänioikeutetuista uurnilla kävi noin kahdeksan prosenttia. Määrä on lähes puolet vähemmän kuin viime vaaleissa vuonna 2010.

Aamu-tv
Veli-Matti Salminen.
Edellisissä seurakuntaaleissa äänestysprosentti oli 17. Isänpäivänä käydyissä vaaleissa sai tällä kertaa äänestää myös kauppakeskuksissa. Nousiko äänestysprosentti, ja millaista kirkkoa kannattavat listat pärjäsivät eri puolilla maata? Haastattelussa tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Varsinkin nuori äänestäjäkunta jätti käyttämättä äänioikeuttaan seurakuntavaaleissa. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salmisen mukaan äänestysprosentin lasku selittyy sillä, että 16–17-vuotiaat äänestivät viime vaaleja laiskemmin.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti laski 15,6:een, kun neljän vuoden takaisissa vaaleissa äänestämässä kävi 17 prosenttia äänioikeutetuista.

Koko maassa 16–17-vuotiaista äänesti noin kahdeksan prosenttia. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Salminen huomautti, että viime vaaleissa äänestysoikeuttaan käytti lähes kaksinkertainen määrä tästä ikäluokasta. Seurakuntavaalien äänestysikäraja laskettiin 16 vuoteen viime vaaleissa vuonna 2010.

– Tämä porukka on juuri se, mitä kirkko ja seurakunnat haluaa tavoittaa. Tässä ehkä näkyy se, että se on silti sellainen ryhmä, joka tekee omat valintansa niin kuin haluaa. Toisaalta myös äänestäminen vaalien kautta on sellainen valinta, jota ei välttämättä tehdä, koska vaikuttamiskanavia on paljon muitakin. Hyvin keskeinen rooli on vaikkapa sosiaalisella medialla ja muulla epävirallisemmalla toiminnalla, Salminen arvioi Yle Uutisille.

Nuoria myös valittiin kirkon luottamushenkilöiksi aiempaa vähemmän. Alle 30-vuotiaiden määrä laski kuuteen prosenttiin edellisvaalien 8,7 prosentista.

Valittujen luottamushenkilöiden keski-ikä on 54. Enemmistö, 54 prosenttia luottamushenkilöistä on naisia.