1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Sanoihin kyllästyminen teki Juha Valkeapäästä äänitaiteilijan – video

Ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapää on äänen sekakäyttäjä, jonka kurkusta syntyy esimerkiksi ääni-installaatioita, kuunnelmia ja äännelmiä.

Ylen aamu
Juha Valkeapää.
Miltä kuulostaa äänelmä marraskuisesta aamusta äänitaiteilija Juha Valkeapään esittämänä?

Mies köhisee, puhkuu, suhisee ja pihisee, ja päästää ääniä, joille ei ole sanoja. Juuri sanoihin kyllästymisestä alkoikin ääni- ja esitystailija Juha Valkeapään ura. Nähtyään äänitaideteoksen Budapestissa tuli oivallus.

– Ajattelin, että minulla on ääni, joka on aina minulla mukana. Joskus se on käheä, että ei minun kannata ruveta oopperalaulajaksi. Mutta silloin on ihan sama, onko se käheä vai ei, Valkeapää kertoo.

Valkeapää alkoi yhdistellä eri puolilta saamiaan virikkeitä esimerkiksi laulun, puheopin ja elokuvataiteen äänisuunnittelun opinnoista. Nykyään hän kokee olevansa kahden pääsuuntauksen välissä: "kummallisesti" ääntään käyttävien laulajien ja äänirunoilijoiden, joiden runot koostuvat äänteistä.

Valkeapää on tehnyt muun muassa ääni-installaatioita, konsertteja, ääniperformansseja, kuunnelmia ja äännelmiä.

Uusin teos on sooloesitys rakastumisesta ja odottamisesta eli "Juha Valkeapää 50 vuotta". Se kuuluu kansainvälisen Baltic Circle -teatterifestivaalin ohjelmistoon mutta esitetään taiteilijan kotona. Yhteys yleisöön on hänelle tärkeää.

– Minä en ole täällä ja yleisö tuolla, vaan olemme yleisön kanssa samassa tilassa.

Lue seuraavaksi