"Ei ole paljoa elämää työelämän jälkeen" – Pitkäaikaistyöttömyys on yleistynyt nopeasti

Työttömyys pitkittyy hälyttävästi nyt kautta maan, myös palvelualoilla ja koulutustasosta riippumatta. Kaikkiaan pitkäaikaistyöttömyys on yli kaksinkertaistunut vuoden 2008 talouskriisin jälkeen. Kolme ihmistä kertoo tarinansa työnsaannin vaikeudesta.

Kotimaa
jalankulkijoiden varjoja kadulla
Andy Rain / EPA

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nopeimmin Uudellamaalla, jota on totuttu pitämään maamme talousveturina. Ilmiötä selittää muun muassa se, että talouskurimus on iskenyt Uudellamaalla monia työllistäviin palvelualoihin, työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan.

92 600 erilaista tarinaa

56-vuotias vantaalainen Juhani on yksi ministeriön syyskuun 2014 tilaston 92 600 pitkäaikaistyöttömästä. Finnairin moottoriasentajana ja plasmapinnoittajana vuosikymmeniä työskennellyt Juhani irtisanottiin pari vuotta sitten, kun yhtiö ulkoisti korjauspajansa. Pitkään jatkuva työttömyys on kova pala työlleen omistautuneelle ihmiselle.

Katso Juhanin tarina videolta: "Tuntuu, että minut on petetty".

Juhani

Tilastot näyttävät lohduttomilta

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastot kertovat, että syyskuun 2013 jälkeen suhteellisesti naisten pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut hieman miehiä nopeammin. Rivakkaa kasvua on myös 30–40-vuotiaiden ryhmässä. Useimmiten pitkäaikaistyötön on, kuten aiemmin on huomattu, viisikymppinen tai tätä vanhempi mies.

56-vuotias helsinkiläinen Ilkka, filosofian tohtori ja yliopistonlehtori, olisi valmis tekemään melkein mitä työtä tahansa.

”Olen antropologi ja erikoistunut Venezuelaan ja Portugaliin. Määräaikaiset työt Helsingin yliopistossa päättyivät vuonna 2003. Minua on aina pyydetty uuteen hommaan, mutta kun on vähän yli viisikymmentä niin näyttää siltä, että kaikki loppuu.

Ilkka on koulutukseltaan filosofian tohtori.
Ilkka on ollut työttömänä pitkään.Kalevi Rytkölä / Yle

Välillä olen ollut projektitöissä, esimerkiksi siivoojana dementikkosairaalassa ja tehnyt dokumenttielokuvia. Olen ollut niin kauan työttömänä, että siihen on melkein tottunut, mutta ulkotyötkin kiinnostaisivat. Uskon kuitenkin, että 12 vuotta virkauraa voi olla tulossa. Jos mahdollinen silmäleikkaus menee pieleen, niin sitten työkyvyttömyyseläke on ehkä edessä.”

Myös maisterit ja kandit pitkään vailla palkkatyötä

Korkeakoulutuskaan ei ole tae työllistymisestä. Suhteellisesti eniten syyskuun 2013 ja syyskuun 2014 välisenä aikana kasvoi korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys (esimerkiksi ylempi korkeakoulututkinto + 32 prosenttia).

Kolmekymppinen, helsinkiläinen Milla on valmistunut filosofian maisteriksi kulttuurintutkimus pääaineenaan, mutta oman alan töitä on ollut ja on yhä vaikea saada.

Katso Millan tarina videolta: "On vaan niin paljon väkeä liikkeellä"

Milla

Tämän vuoden syyskuussa kaikkiaan 12 000 korkeakoulutettua oli ollut yhtäjaksoisesti työttömänä yli vuoden. Vaikka korkeakoulutetut kansoittavat tilastoja vauhdilla, on keskiasteen koulutuksen saaneita pitkäaikaistyöttömissä yli kolminkertainen määrä, 37 000.

Työttömyys on jo aiemmin runnellut Pirkanmaata, ja siksi pitkäaikaistyöttömiä ei ole työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan juuri tullut lisää.