Hello Kitty kiinnostaa myös nykytaiteilijoita

Suosittu japanilainen Hello Kitty-hahmo täyttää 40 vuotta. Juhlan kunniaksi Los Angelesissa järjestettiin maailmanhistorian ensimmäinen virallinen Hello Kitty-konferenssi. Kaupungissa on myös parhaillaan esillä laaja Hello Kitty-aiheinen näyttely.

kulttuuri
Hello Kitty-con Los Angelesissa.
Hello Kitty-con Los Angelesissa.Jussi Mankkinen / Yle

Pyöreät kissamaiset kasvot, pumpulimaisen pehmeä olemus, punainen rusetti ja pinkit vaatteet: Hello Kitty jos mikä on japanilaiseen populaarikulttuuriin vahvasti liittyvän kawaii-termin eli supersöpöyden perikuva.

- Hän tekee meidät iloiseksi ja levittää ympärilleen positiivisuutta, Hello Kitty-coniin osallistunut Jaycee Costello toteaa.

Hello Kitty on alunperin japanilaisen Sanrio-yhtiön tuotantoa, ja ensimmäisen kerran hahmo nähtiin kolikkokukkarossa. Nykyisin Hello Kittyn vuotuinen markkina-arvo lasketaan miljardeissa euroissa, ja teinitytöille suunnattu hahmo on alkanut kiinnostaa myös aikuisia.

- Minulle ja Kittylle on vuosien saatossa muodostunut voimakas tunneside. Kitty inspiroi minua, hän on kaikkien ystävä ja luotettava seuralainen. Hello Kitty koskettaa maailman jokaista kolkkaa, kuten tästä näyttelystä voi huomata, Sanrio-yhtiön johtaja Janet Hsu sanoo.

Kittypatrasta anime-Kittyyn

Los Angelesin The Japanese American National Museumissa ensi vuoden huhtikuuhun asti esillä oleva Hello! Exploring the Supercute World of Hello Kitty- näyttely todellakin kuvaa Hello Kittya jokaisesta mahdollisesta näkökulmasta, eikä näyttelystä löydy materiaalia, johon Hello Kittyn piirteitä ei olisi upotettu, painettu, muotoiltu tai veistetty.

Hahmo on löytänyt paikkansa myös nykytaiteessa: italialaistaiteilija Simone Legnon esimerkiksi on yhdistänyt Hello Kittyn ja Kleopatran Kittypatraksi. Scott Scheidly taas on yhdistänyt Kittyn ja Abraham Lincolnin Hello Lincolniksi, ja Colin Christian on muokannut siitä hurjan anime-hahmon, Super Space Titan Kittyn. Mutta mikä Hello Kittyn hahmossa sitten oikein visuaalisessa mielessä viehättää?

- Hän on kuin tyhjä kangas. Hänellä ei ole suuta, hänellä ei ole varsinaista persoonallisuutta tai tarinaa ja hänet on kuin luotu tuotteeksi. Taiteilijan on helppo hyödyntää tällaista hahmoa ja heijastaa sen kautta omia tunteitaan ja fiiliksiään, Hello Kitty-näyttelyn kuraattori Jamie Rivadeneira analysoi.

Kissa vai tyttö?

Tänä vuonna Hello Kittystä tehtiin varsinainen shokkipaljastus: Sanrio-yhtiö ilmoitti,ettei hahmo suinkaan ole se töpöhäntäinen japanilainen kissa minä sitä on tähän saakka yleisesti pidetty, vaan lontoolainen pikkutyttö: 70-luvulla Japanissa nimittäin ihailtiin brittikulttuuria.

Hello Kittyn suosiota tämä paljastus ei kuitenkaan ole hetkauttanut mihinkään suuntaan.

Lähteet: Reuters