Seurakuntalaisten laiskaan äänestysintoon monia pikkusyitä

Joensuulainen kirkkoherra löytää monia syitä Pohjois-Karjalan alhaisimpaan äänestysprosenttiin seurakuntavaaleissa. Ahkerimmin äänestäneiden Rääkkylän seurakuntalaisten talouspäällikkö Vesa Kotilainen puolestaan arvioi uusien ehdokkaiden innostaneen väkeä liikkeelle Rääkkylässä.

Rääkkylä
Joensuun Rantakylän punatiilinen kirkko.
Tarja Laitinen / Yle

Laiskasti äänestäneen seurakunnan kirkkoherra löytää monia pieniä syitä alhaiseen äänestysprosenttiin. Joensuun Rantakylän seurakunnassa äänestysprosentti jäi kahdeksaan, eli 9 300 äänioikeutetusta 750 kävi äänestämässä.

Kirkkoherra Tuomo Käyhkö epäilee, että moni ajattelee asiantuntijoiden istuvan valtuustossa jo ennestään. Lisäksi Rantakylä on suuremman kaupungin esikaupunkialue, jonka asukkailla ei ole niin vahvoja juuria lähiöönsä. Alueella asuu myös paljon opiskelijoita, jotka ovat vasta tulleet tai ovat jo tekemässä lähtöä muihin kaupunkeihin.

Käyhkön mukaan seurakuntavaaleista myös ajatellaan hyvin eri tavalla, kuin esimerkiksi eduskuntavaaleista.

– Itse ajattelen sillä tavalla, että ehkä seurakunnat mielletään kuitenkin jollakin tavalla toisenlaisen palvelun tarjoajiksi, kuin esimerkiksi yhteiskunta. Ajattelen että siinä on kuitenkin ihmisilla toinen näkökanta tällaisissa iankaikkisuuskysymyksissä ja suurissa kysymyksissä. Vaikka vaaleissa voi tietysti vaikuttaa seurakunnan talouteen ja toimintaan, niin silti se mielletään erilaiseksi kuin yhteiskunnalliset vaalit. Tässä on yksi keskeinen asia myöskin, Käyhkö pohtii.

Ajatellaan, että siellä on asiantuntijat valmiina. Siinä voi olla yksi syy myöskin.

Tuomo Käyhkö

Vaaleista on kerrottu paitsi seurakunnan tiedotuksessa, lähestyvä vaalipäivä on näkynyt myös muissa tiedotusvälineissä. Tieto vaaleista on varmasti saavuttanut seurakuntalaiset.

– Ihmiset eivät vaan halua äänestämällä vaikuttaa seurakuntavaaleissa. Ajatellaan, että siellä on asiantuntijat valmiina. Siinä voi olla yksi syy myöskin, Käyhkö arvelee.

Olipa äänestysprosentti mikä tahansa, uusi valtuusto Rantakylään on valittu.

– Valtuuston kokoonpano edustaa seurakuntaa kohtuullisen hyvin. Vaihtuvuus on ollut mukava, on hyvä että aina jonkin verran väki vaihtuu. Tietysti aina toivoo, että olisi nuorempia ihmisiä ja työssäkäyviä enemmän. Mutta en näe mitään erityistä, mitä kritisoida kokoonpanossa. Hyvin yhteistyötaitoisia ihmisiä ovat nämäkin ihmiset, joita nyt on valittu. Voidaan keskustella, se on hieno piirre, Käyhkö kiittää.

Rääkkylän kirkkovaltuustoon yli puolet uusia

Rääkkylässä seurakuntavaaleissa äänensä käytti 478 kuntalaista, äänestysprosentti 27,9 oli maakunnan korkein.

– Meillä oli 35 ehdokasta, joista uusia pyrkijäitä oli 25. Se varmastikin vaikutti, sillä uusia tuli valituksi kahdeksan henkilöa.

– Vaalilautakunta jalkautui myös kylille ja järjesti ennakkoäänestyspaikkoja sivummaskin, joten osallistumismahdollisuudet olivat hyvät, kertoo Rääkkylän seurakunnan talouspäällikkö Vesa Kotilainen.

Rääkkylässä jo ennakkoäänestysprosentti oli lähes 21, joten odotukset äänestysaktiivisuuden suhteen olivat korkealla.

– Edellisissä vaaleissa vuonna 2010 äänestysprosentti oli 21,10 joten siitä laitettiin nyt kyllä kirkkaasti paremmaksi. Meillä on tämä osallistuminen ihan perinteisestikin ollut aktiivista, talouspäällikkö kiittelee.

Rääkkylän kirkkovaltuustosta löytyy jatkossa muunmuassa ylikonstaapeli, toimitusjohtaja, lastenhoitaja, emäntä, diakonissa ja maanviljelijä.

– Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kun uusi valtuusto tammikuussa kokoontuu ja valitsee kirkkoneuvoston ja johtokunnan. Talouspuolelle kohdistuvat suurimmat haasteet; tänäiltana kirkkovaltuusto päättää ensi vuoden taloussuunnitelmasta, joka on hieman alijäämäinen, Vesa Kotilainen toteaa.