Demariryhmään palautettu Hanna Tainio: "Äänestäisin edelleen rantatunnelin puolesta"

Tainio totesi Yle Tampereen Nettistudiossa tunneliäänestyksen aiheuttaneen uskottua syvempiä haavoja henkilösuhteisiin.

Kotimaa
Yle Tampereen Nettistudiossa Hanna Tainio (SDP) ja Leena Rauhala (KD)
Yle Tampereen Nettistudiossa vieraana kansanedustajat Hanna Tainio (SDP) ja Leena Rauhala (KD). Juha Kokkala haastattelee.

Tampereen kaupunginvaltuuston demariryhmä päätti sunnuntaina ottaa neljä vuosi sitten erotettua valtuutettua takaisin riveihinsä. Päätös syntyi äänin 6-4.

– Henkilökohtaisesti ja muiden erotettujen puolesta tuntuu hyvältä. Mennyt vuosi on ollut raskas. Itse olen ollut valtuustossa 26 vuotta ja demariryhmän jäsenenä lähes 25. Tuntuu, kuin palaisi kotiin, sanoo Hanna Tainio.

Syynä erottamiseen oli se, että Tainio, Riitta Ollila, Johanna Loukaskorpi ja Tarja Jokinen äänestivät Tampereen rantatunnelin rakentamisen puolesta.

"Päätös oli todella ikävä"

Ilmeisesti tämä kuitenkin jätti syvempiä haavoja kuin kuvittelimme.

Hanna Tainio

Erottaminen ryhmästä oli kova rangaistus, mutta se ei saanut Tainiota muuttamaan aiempia kantojaan.

– Äänestäisin rantatunnelista edelleen samoin. Se ei silloin ollut helppo päätös, vaan asiaa piti miettiä pitkään. Seuraukset ovat olleet raskaat.

– Meillä erotetuilla on kuitenkin yhteisymmärrys siitä, että halusimme jatkaa työntekoa demariryhmässä. Muita vaihtoehtoja ei ollut, Hanna Tainio sanoo.

Valtuuston demariryhmän hajaannus kuitenkin jatkuu, kun kolme neljästä takaisin ottamista vastustaneesta ilmoitti, että he eivät jatkossa osallistu ryhmän kokouksiin.

– Päätös oli todella ikävä. Toivoimme, että tunneliasia oltaisiin voitu jättää taakse, koska muitakin kovia haasteita riittää. Ryhmän painoarvo on myös aina pienempi, jos siinä on vähemmän jäseniä, Hanna Tainio pohtii.

– Ilmeisesti tämä kuitenkin jätti syvempiä haavoja kuin kuvittelimme. Olen surullinen näiden neljän päätöksestä ja toivon, että he harkitsisivat sitä vielä uudestaan.

Seurakuntavaalit eivät kiinnostaneet nuoria

Nettistudiossa puhuttiin myös sunnuntain seurakuntavaaleista, joiden äänestysprosentti putosi ennusteiden mukaisesti. Tampereella se oli 11,7.

– Seurakunnan pitää tulla lähelle ihmistä ja kertoa, mistä kaikesta äänestetään, sanoo Tainion kanssa keskusteluun osallistunut kristillisten Leena Rauhala.

– Ehkä ihmiset miettivät, mikä se seurakunnan ydintehtävä tässä yhteiskunnassa on. Voi olla niin, että jopa perusseurakuntalaiset ovat jättäneet äänestämättä, jos he eivät näe kirkon tehtävää selvänä.

Äänestysprosentin laskun taustalla on nähty muun muassa nuorten vähäinen kiinnostus seurakuntavaaleihin.

– Itsekin kyllä hämmästyin siitä, ettei nuoria kiinnostanut äänestää, vaikka kyseessä olivat asiat, jotka koskettavat hyvin monia, Hanna Tainio sanoo.

Kyllähän tämä panee miettimään, mikä nuorten kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen on.

Hanna Tainio

– Kyllähän tämä panee miettimään, mikä nuorten kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen yleensäkin on. Ei tämä ainakaan suoranaisesti tue sitä ajatusta, että yleinen äänestysikä pitäisi laskea kuuteentoista.

Paljon naisia päättäjiksi

Tampereen seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston uudessa kokoonpanossa on puolet uusia jäseniä. 49-jäsenisessä valtuustossa istuu jatkossa peräti 33 naista.

Leena Rauhala ei usko määrän kertovan siitä, etteivät kirkkovaltuustojen paikat enää kiinnostaisi miehiä.

– Näissä vaaleissa valitut hallintoelimet päättävät paitsi sisäisestä toiminnasta, myös kirkon taloudesta. Näen siltä kantilta nämä vaalit erittäin tärkeinä myös perheiden kannalta. Kirkon palvelut ovat hyvin vahvasti julkisen palvelun tukena.