Esko Helle ei halunnut itsestään maalattua muotokuvaa seinälle – valokuva sai riittää

Edesmennyt valtiopäiväneuvos ja pitkäaikainen Janakkalan kunnanvaltuutettu Vasemmistoliiton Esko Helle sai tiistaina muistokuvan kunnantalon seinälle. Maalattua muotokuvaa hän ei itsestään halunnut.

politiikka
Kuvassa janakkalainen politikko Esko Helle
Leena Joutsenniemi

Pitkäaikainen valtuustotoveri Kalevi Ilmarinen (SDP) kertoo, että Helteelle oli ehdotettu muotokuvan maalaamista muutamia vuosia sitten. Esko Helle oli kieltäytynyt maalauksesta.

– Esko ilmeisesti vaatimattomuuttaan kieltäytyi muotokuvan maalaamisesta, siksi päädyimme muistamaan häntä valokuvan muodossa, muistelee Ilmarinen.

Muotokuva paljastettiin tiistaina iltapäivällä. Valokuvasuurennoksen teki paikallinen valokuvaamo Foto-Hevonoja.

Pitkäaikainen vaikuttaja

Ilmarinen ja Helle pääsivät valtuustoon vuonna 1977. Valtuustosalissa vierekkäisillä paikoilla istuneet poliitikot kävivät paljon keskusteluja politiikasta vapaa-ajallaankin.

– Esko oli hyvin rauhallinen ja vaatimaton, todella aikaansaava ja tekevä poliitikko. Hän oli hyvin asioita analysoiva ja punnitseva. Kävimme usein hyvin pitkiä keskusteluja hän oli hyvin perillä myös paikallispoliittisista asioista, vaikka valtakunnanpolitiikka oli hänen päätyönsä, kertoo Ilmarinen.

Terävä- ja tylppäpäinen

Kalevi Ilmarinen muistelee vanhaa Turengin kansakoulua ja sen purkamista. Kalevi ja Esko olivat käyneet samaa kansakoulua. He halusivat muistomerkin koulun paikalle.

– Muistan, että rakentajat olivat nostaneet kaksi vanhan kivijalan kiveä pystyyn. Toinen oli sellainen tylppäpäinen ja suora, toinen sitten taas sellainen korkeampi ja terävä. Minä sanoin heti, että sehän olisi hyvä. Esko on se teräväpäinen ja minä se tylppäpäinen kivi. Siihen Esko nauroi, että näinköhän se on, muistelee Ilmarinen toveriaan.

Esko Helle kuoli 3. tammikuuta 2014 Hämeenlinnassa 75 vuoden iässä. Helle toimi kansanedustajana 20 vuoden ajan vuoteen 2003 saakka ja johti muun muassa Vasemmistoliiton eduskuntaryhmää. Vuosina 1985–88 hän oli Vasemmistoliiton edeltäjän, SKDL:n puheenjohtajana.