1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen ympäristökeskus Lahteen? "Erinomainen tapa hyödyntää puolustusvoimilta vapautuvia tiloja"

Lahdessa elätellään toiveita Suomen ympäristökeskuksen sijoittamisesta kaupunkiin. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen keskusteli asiasta maanantaina Lahden kaupungin edustajien kanssa.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 4. lokakuuta 2014. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili maanantaina Lahdessa ja Heinolassa. Lahdessa ministeri keskusteli kaupungin edustajien kanssa muun muassa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) toimintojen alueellistamisesta Lahteen.

– Asia on ollut pitkään keskusteluissa ja perusteet olisivat olemassa. Tämä vaatii kuitenkin vielä tunnusteluja, kuvailee Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Hän muistuttaa, että Lahden seutu on Suomen johtava ympäristökaupunki niin tutkimuksen, liiketoiminnan kuin kaupungin pitkäaikaisen strategisen kehittämisen osalta. Myös lahtelainen korkeakouluosaaminen tukisi SYKE:n toimintaa.

Sopivat tilatkin löytyisivät: Hennalasta. Lahdessa on jo pitkään pohdittu alueen kohtaloa, kun Hämeen rykmentti lakkautetaan vuoden loppuun mennessä.

– SYKE:n tilakysymys on välivaiheessa, joten tämä olisi erinomainen tapa hyödyntää puolustusvoimilta vapautuvia tiloja, Myllyvirta perustelee.

Hän kuitenkin korostaa, ettei tiedossa toistaiseksi ole, että valtio olisi ryhtymässä toimiin asian edistämiseksi.

– Ei ministeri mitään lupauksia antanut, mutta ymmärsi näkökohdat, kaupunginjohtaja summaa.

Lintutarhan toiveisiin ei vielä vastattu

Ympäristöministerin vierailu ei tuonnut helpostusta Heinolan Lintutarhan tilanteeseen. Lintutarha on ollut useaan kertaan lakkautusuhan alla kannattavuusongelmien takia.

Tuore ministeri Sanni Grahn-Laasonen ei kuitenkaan halunnut tehdä katteettomia lupauksia vaan muistutti, että valtion talous on muutenkin tiukilla.

Pidättäydyn antamasta lupauksia, joita en välttämättä voi pitää.

Sanni Grahn-Laasonen

– Taloudellinen tilanne on Suomessa tällä hetkellä heikon mahdollinen ja siinä mielessä on pyrittävä tiukan talouden pitoon. Siksi pidättäydyn antamasta lupauksia, joita en välttämättä voi pitää. Toisaalta olen luvannut selvittää lintutarhan mahdollisuuksia, sanoo Grahn-Laasonen.

Lintutarhan rahoitusta koskeva hakemus ei ole vielä ympärisöministeriössä, vaan se aiotaan luvouttaa ministerille maanantaina Heinola-vierailun yhteydessä.

– Pitää edetä sitä kautta, että he hakevat avustusta ja sitten katsotaan mahdollisuudet. En ole ehtinyt enkä voinut vielä perehtyä tähän, kun hakemus ei ole sisällä, ministeri lisää.

Talvivaara pitää ministerin varppeillaan

Talvivaaran kaivoksen metallitehdas on ajettu alas viikonlopun aikana. Työt tehtaalla jouduttiin keskeyttämään tarveaineiden niukkuuden vuoksi.

Ympäristön ja työllisyyden kannalta olisi tärkeää, että Talvivaaran tuotannolle löydetään jatkaja.

Sanni Grahn-Laasonen

Yle Kainuun tietojen mukaan tarveaineet eivät tehtaalta ole loppuneet, mutta niukkoja varastoja ei voi ajaa tyhjäksi prosessin kärsimättä. Ylösajon alkamisesta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Ympäristöministeri Grahn-Laasosen mukaan tärkeintä on varmistaa, ettei Talvivaaran tytäryhtiön konkurssi lisää ympäristöriskejä.

– Ympäristövastuut siirtyvät konkurssipesälle ja mahdollisesti nimitettävälle julkisselvittäjälle. Ympäristön ja työllisyyden kannalta olisi tärkeää, että Talvivaaran tuotannolle löydetään jatkaja, ympäristöministeri sanoo.