Ismo Leikola: "Ei ole olemassa mustaa huumoria, on olemassa vaikea aihe"

Maailman hauskimmaksi mieheksi valittu stand up -koomikko Ismo Leikola ei epäröi tarttua vaikeisiinkaan aiheisiin. Tragediat ovat koetelleet paikkakuntia, joita Leikola on tänä syksynä kiertänyt.

viihde
Ismo Leikola on parhaillaan kiertueella Suomessa.
Sanna Kähkönen / Yle

Ismo Leikolalla on vieläkin pää pyörryksissä Amerikan-reissusta. Omien sanojensa mukaan hän luuli, että maailma valloitetaan palanen kerrallaan, mutta Maailman hauskin mies -titteli avasikin heti monia ovia ja täytti Leikolan keikkakalenterin. Kotimaan kiertäminen alkoi vaikeimman kautta.

– Ensimmäinen keikka Las Vegasista tulon jälkeen oli Nurmeksessa, jossa sattui perhetragedia. Olin tietysti huolissani, että kuinka tilanne vaikuttaa siihen, haluavatko ihmiset tulla katsomaan stand up -keikkaa. Olin kuitenkin väärässä, ihmiset olivat iloisia, että tulin.

– Usein ajatellaan, että koko kylä tai kaupunki on tragedioista aivan sekaisin. Kainuussa puolestaan mietitään Talvivaaraa, ja muutaman ihmisen tavattuani voin sanoa, että ei se stand upin tekemiseen vaikuta. Ihmiset ovat mielissään, että tulee muutakin ajateltavaa. En voi tehdä muuta kuin parhaani, jos käy niin, että jollekin paikkakunnalle tulee iso onnettomuus tai konkurssi, summaa Ismo Leikola.

Maailman hauskimman miehen mielestä ei myöskään ole olemassa mustaa huumoria.

– En ymmärrä tätä jaottelua, kun eihän ole olemassa valkoistakaan huumoria. Ei ole olemassa mustaa huumoria, on olemassa vaikea aihe.

Stand up on irtiotto

Kiertävänä viihteentekijänä Ismo Leikola summaa stand up -tekijöiden joukkoa muista esiintyjistä poikkeavaksi.

Stand upin hienous on sen herkkyydessä. Sen kuunteleminen vie mukanaan, ja omat murheet unohtuvat.

Ismo Leikola

– Meidän keikalla ollaan niin vahvasti läsnä yleisön kanssa. Pitää olla hauska, oivaltava ja lukea yleisöä.

– Mietin tarvittaessa juuri näissä vaikeissa tilanteissa, että miten aloitan. Ettei heti lähdetä rummuttamaan aiheella, joka liippaa tapahtunutta. Vaarana on väärän mielikuvan rakentaminen.

Leikola kertoo käsittelevänsä useita aiheita keikoillaan.

– Stand upin hienous on sen herkkyydessä. Sen kuunteleminen vie mukanaan, ja omat murheet unohtuvat. Olen myös aina sanonut, että mistä tahansa aihepiiristä voi tehdä jutun.

Kuolemastakin voi tehdä stand up -jutun

Ismo Leikola kertoo testaavansa tulevien keikkojen jutut koeyleisöllään. Hän pyörittelee kirjoittaessaan vaikeitakin asioita, koska niihin voi löytyä hyvä tulokulma.

Minulla on juuri nyt käsikirjoitettuna syviäkin aiheita, jotka ensikosketukselta tuntuvat, että niistä voi puhua huumorikeikalla.

Ismo Leikola

– Maailmanloppu ja kuolema, on niistäkin saatu tehty hyviä ja toimivia juttuja rakennettua, vaikka ne eivät äkkiseltään tunnu huumorin tekemisen kannalta helpoilta.

– Minulla on juuri nyt käsikirjoitettuna syviäkin aiheita, jotka ensikosketukselta tuntuvat, että niistä voi puhua huumorikeikalla.

Maailman hauskin myös tarttuu vaikeaa aiheeseen inspiraation kautta.

– Katselen ja kokeilen, että mihin suuntaan se aihe kaatuu. Just näillä koeyleisöillä voi kokeilla rohkeasti, että pitääkö aihe vetää takaisin ja kuopata.

– Stand upissa ei ole mitään sääntöjä. Mun mielestä on tärkeintä, että yleisöllä on hauskaa.