1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

MOT-ohjelma: Suomalaisetkin yritykset sopineet salaisesti lähes nollaveroista Luxemburgin kanssa

Ylen MOT-ohjelman mukaan useat suomalaiset yritykset ovat tehneet salaisia sopimuksia Luxemburgin verottajan kanssa. Tiedot perustuvat kansainväliseen tutkivien toimittajien järjestön saamiin asiakirjoihin.

Ulkomaat
käsi kannattelee salkkua
Asiakirjoja on vuodettu tilintarkastus- ja konsulttioyhtiö PricewaterhouseCoopersilta.Epa / Andrew Gombert

MOT:n mukaan pakkausmateriaaleja valmistava Huhtamäki ja rakennusyhtiö SRV ovat tehneet Luxemburgin verottajan kanssa ainakin yhdet ennakkosopimukset verotuksestaan.

Toimittajajärjestö ICIJ:lle (International Consortium of Investigative Journalists) asiakirjat on vuodettu tilintarkastus- ja konsulttioyhtiö PricewaterhouseCoopersilta.

Asiakirjojen mukaan Huhtamäki teki marraskuussa 2009 PwC:n avustuksella ehdotuksen rahoitusjärjestelystä Luxemburgin verottajalle. Luxemburgin veroviraston kansainvälisen osaston johtaja Marius Kohl hyväksyi ennakkosopimuksen samana päivänä.

Veroprosentti 0,1

Sopimuksen lopputuloksena yhtiön luxemburgilainen tytäryhtiö maksaisi Luxemburgiin 0,1 prosenttia veroa. Luxemburgin tytäryhtiön tilinpäätöksen mukaan tämä myös toteutui. Virallisesti yrityksiltä perittävä yhteisövero on Luxemburgissa 29 prosenttia eli jopa korkeampi kuin Suomen nykyiset 20 prosenttia.

Tutkivien toimittajien ICIJ:n saamat vuodetut asiakirjat paljastavat, että Luxemburg on vuosia tehtaillut sitovia ennakkosopimuksia suuryritysten kanssa. Yritysten tavoitteena on ollut maksaa mahdollisimman vähän veroja. Monissa tapauksissa veroprosentit ovat painuneet lähelle nollaa.

Huhtamäki kieltäytyi haastattelusta MOT:lle, mutta kertoi sähköpostitse, että yhtiön kaksi tytäryhtiötä Luxemburgissa omistavat ja rahoittavat ulkomaisia tytäryhtiöitä.

– Pohdimme, että koska Huhtamäen toiminnassa ei ole muuta Luxemburgiin liittyvää, emme näin ollen näe tarvetta haastattelulle, yhtiön viestintäjohtaja Katariina Hietaranta kirjoittaa.

Huhtamäki ei kommentoinut asiaa myöskään Yle Uutisille maanantaina.

SRV:lläkin kytkös Luxemburgiin

MOT:n mukaan myös rakennusyhtiö SRV lähetti sopimusehdotuksen Luxemburgin verottajalle kesäkuussa 2009. Verottaja hyväksyi ennakkosopimuksen heinäkuussa 2009.

Asiakirjoista käy ilmi, että SRV:n luxemburgilaisen tytäryhtiön ei tarvitse maksaa osinko- tai myyntivoittoveroja Luxemburgiin. SRV:llä on kauppakeskuksia ja toimistokiinteistöjä Pietarissa ja Moskovassa.

Myyntivoitto voi tulla ajankohtaiseksi, jos SRV myy tulevaisuudessa kiinteistöjään Venäjällä. Yhtiön viestintäjohtaja Taneli Hassinen kutsuu yhtiön menettelyä normaaliksi liiketoiminnaksi.

- Kiinteistömarkkinat ovat keskittyneet Hollantiin ja Luxemburgiin. Olemme sisämarkkinoilla, miksi emme olisi myös siellä.

Hassisen mukaan yhtiö jäisi kilpailijoista jälkeen, jos se ei olisi muiden yhtiöiden tavoin Hollannissa ja Luxemburgissa. Viestintäjohtaja vahvistaa, että yhtiöllä on yhä tytäryhtiö Luxemburgissa.

SRV:n suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja on vuorineuvos Ilpo Kokkila. Kokkila on myös Elinkeinoelämän hallituksen puheenjohtaja. Hän kieltäytyi haastattelusta MOT:lle.

Juttuun on lisätty rakennusyhtiö SRV:n kommentit.

Lue seuraavaksi