1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi lähiruokapäivä saattaa tietää koko sadon syömistä kerralla

Pilottivaiheessa oleva valtakunnallinen Kestävät hankinnat -hanke on lisännyt merilappilaisten raaka-aineiden käyttöä julkisessa ruokapalvelussa. Parhaimmillaan yksi teemapäivä tietää vaikkapa porkkananviljelijälle koko sadon syömistä kerralla.

Kotimaan uutiset
Kylmäsavupororouheesta tehty keitto on ehtaa lähiruokaa
Kati Siponmaa / Yle

Hinta ei ole enää ratkaiseva tekijä, kun paikallisesti on tehty strateginen päätös suosia oman maakunnan raaka-aineita ruokapalveluissa.

Kemi-Tornion seutuhallitus päätti, että kuntien ja kuntayhtymien strategioissa ja hankintaohjeissa kirjataan paikallisten tuottajien raaka-aineiden käytön lisääminen alueen ruokapalveluissa.

– Päätökset ovat kaiken perusta, että meillä on selkänoja, johon nojata, kiittelee Meri-Lapin kuntapalveluiden ruokapalvelujohtaja Katja Vuorenmaa.

Jatkossa täytyy katsoa myös, mitä muita raaka-aineita alueelta löytyy - poroa unohtamatta.

Katja Vuorenmaa

Lähiruuan kohdalla katsotaan laajasti muitakin tekijöitä kuin hintaa. Esimerkiksi sosiaaliset vaikutukset paikkakunnalla on merkittävä tekijä.

Vuorenmaa kertoo, että pari vuotta aiemmin alkaneen hankkeen aikana on pystytty toteuttamaan kolme lähiruokapäivää, joissa pääraaka-aineena on ollut paikallisesti tuotettu kylmäsavupororouhe. Tuote pilotoidaan Meri-Lapin kuntapalveluissa sekä Tornion kaupungin ruokapalveluissa.

– Poron ympärille menu on rakennettu niin, että muutakin lähiruokaa on saatu tarjottimelle sinä päivänä, Vuorenmaa huomauttaa.

Katja Vuorenmaa ja Anu Arolaakso maistelevat kylmäsavupororouheesta tehtyä keittoa.
Katja Vuorenmaa (vas.) ja Anu Arolaakso maistelevat kylmäsavupororouheesta tehtyä keittoa.Kati Siponmaa / Yle

14 000 ruokailijaa käsittävällä alueella yksi teemapäivä voi hyvinkin merkitä vaikkapa porkkananviljelijän koko sadon syömistä kerralla. Poroakin menee rouheena yhden päivän tarpeisiin hurjat 240 kiloa.

– Jatkoa ajatellen, raaka-aineen saatavuus pitää selvittää. Viimeisimmässä lähiruokapäivässä oli hieman hankaluuksia poron saannin kanssa, kun teurastuksia ei oltu vielä tehty. Jatkossa täytyy katsoa myös, mitä muita raaka-aineita alueelta löytyy - poroa unohtamatta, Vuorenmaa sanoo.

Rohkeutta tarjota lähiruokaa

Valtakunnallisessa hankkeessa pilottivaiheessa mukana oleva Meri-Lappi käytti kilpailutuksen pohjana lähiruokakori-mallia. Hankepäällikkö Anu Arolaakso sanoo yllättyneensä, ettei ruokakoriin tullut odotetusti tarjouksia paikallisilta tuottajilta.

Arolaakso uskoo, että ensimmäistä kertaa Meri-Lapissa käytössä ollut lähiruokakori ei tullut tarpeeksi tutuksi tuottajille. Hän toivoo Meri-Lapissa tehtävän lisää työtä sen eteen, että uskallettaisiin rohkeammin lähestyä julkista ruokapalvelua.

– Tässä hankkeessa on pyritty luomaan yhteyksiä kaikkien toimijoiden kesken. Tuottajat ja ruokapalveluiden edustajat on pyritty saamaan samaan keskusteluun. Näin saataisiin luonteva keskusteluyhteys ja turhat pelot pois, Arolaakso kiteyttää.

Lue seuraavaksi