Älä yritä omilla virityksillä ulkomaille – kuten styroksilautalla Tallinnaan: "Kaveriporukassa tyypillistä"

Ruorijuopumuksia ei saada kitkettyä Suomenlahdella. Myös alkoholin aiheuttamat päähänpistot tuovat merivartijoille töitä.

Kotimaa
Mies pitelee alkometriä
Juha Korhonen / Yle

Ruorijuopumukset ovat pysyneet tänä vuonna tutulla tasolla Suomenlahdella. Merivartiosto on erityisen huolissaan veneilijöiden koko ajan yleistyvästä tissuttelusta.

– Otetaan muutama kalja tai tissutellaan viiniä veneellä. Pikkupierussa ajelu on yleistyvä trendi. Yksi promille, jonka laki sallii, on aika paljon, muistuttaa apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma Suomenlahden Merivartiostosta.

Merivartiosto sai syyskuun loppuun mennessä kiinni noin sata ruorijuoppoa. Määrä on polkenut vuosikaudet paikallaan, reilussa sadassa. Tilastosta puuttuvat Helsingin venepoliisin puhalluttamat ruorijuopot.

Yli promillen humala näkyy vesillä etenkin veneen kiinnitys-, irrotus- ja ankkurointitilanteissa sekä siinä, ettei oteta muita veneilijöitä huomioon.

– Tulee huolimattomuutta ja hällä väliä -asennetta. Nopeudet voivat kuitenkin olla pikaveneillä kovia. Viime vuosilta on tästä surullisia esimerkkejä, Siikaluoma sanoo.

Koheltaminen erottuu

Ruorijuoppo jää kiinni muun valvonnan tai valvontaiskujen yhteydessä. Pelkästään veneen liikkeistä on vaikea päätellä, onko sen kippari nauttinut alkoholia.

– Veneilyssä etäisyydet ovat isompia kuin tieliikenteessä. Vene ei myöskään liikehdi sillä tavalla kuin auto heiluu kaistalta toiselle.

Koheltaminen sen sijaan erottuu hyvin.

Veljet tekivät styroksista lautan, joka rupesi hajoilemaan. He saivat hälytyksen perille aivan GSM-puhelimen kantavuuden rajamailla.

Ismo Siikaluoma

– Veneessä pystyssä seisominen ja heiluminen ovat ne tyypilliset.

Todennäköisesti moni ruorijuoppo pääsee kuin koira veräjästä. Kyse on asenteista.

– Jotakin se kertoo, etteivät määrät ole koskaan laskeneet.

Kaveriporukassa "ulkomaille"

Merivartiosto on selvittänyt kiitettävään tahtiin myös muita alkoholin synnyttämiä päähänpistoja. Viime kesältä mieleen jäi nuoren miesseurueen styroksilauttatempaus.

– Veljet tekivät styroksista lautan, jolla lähtivät Helsingistä Tallinnaan. Lautta rupesi hajoilemaan ja he saivat hälytyksen perille aivan GSM-puhelimen kantavuuden rajamailla.

Merivartiosto pelasti nuoret noin 20 kilometrin päässä rannasta. Siikaluoma sanoo, että vastaavia tempauksia harrastavien pitäisi muistaa oma vastuunsa.

– Aika tyypillinen on tämä, että kaveriporukassa lähdetään ulkomaanmatkalle. Tuossa edessä on hirveän vilkas meriliikenne. Iso rahtilaiva tai matkustaja-alus ei välttämättä huomaa tällaista viritystä meressä.