Joensuun yksityiset terveyspalvelumarkkinat kasvavat nyt vauhdilla – osuuskauppa penää sairauksien ennaltaehkäisyä ja ihmisen omaa vastuuta

Kaupungin suurista yksityisistä toimijoista Lääkärikeskus ITE laajensi hiljattain uusiin tiloihin ja Terveystalo tekee saman reilun vuoden päästä. PKO aloitti yksityisille suunnatut terveyspalvelut kesällä. Osuuskaupasta toivotaan yhteiskunnan huomiota sairauksien ennaltaehkäisyyn.

osuusliikkeet
Lääkäri mittaa potilaan verenpaineen terveysasemalla Helsingissä 26. marraskuuta 2013.
Milla Takala / Lehtikuva

Joensuun terveyspalvelumarkkinat ovat olleet viime vuosina myllerryksessä. Lääkärikeskus ITE ja Terveystalo laajentavat toimintaansa osuuskaupan vasta aloitellessa terveyspalvelumarkkinoilla. Prisman lääkärikeskus avasi ovensa kesällä.

Uskon, että kustannussäästöjä valtakunnassa saataisiin, että reagoisimme asiassa aikaisin.

Tiina Tolvanen

- Tilanne on aika hyvä. Palvelujentarjoajia on tullut lisää ja asiakkaalla on mahdollisuus valita mieleisensä. Omalta osalta mekin olemme tulleet sitä ongelmaa ratkomaan, erityisesti työterveyspuolella, sanoo Osuuskaupan palveluliiketoimintojen toimialajohtaja Tiina Tolvanen.

Yrityksen tuloksesta suurin osa tulee edelleen työterveyspuolelta, mutta yksityisten asiakkaiden osuus kasvaa koko ajan. Tolvasen mukaan kasvu on kuitenkin vasta alkua.

- Siihen uskomme vahvasti, että sitä on. Vahva usko myös siihen, ettei yhteiskunta taida pystyä tarjota sellaista terveyden edistämistä ja sairaanhoitoa kun tähän asti on pystynyt. Silloin ihmiselle siirtyy entistä suurempi vastuu. Ihmiset varmasti ostavat palveluja yksityiseltä puolelta aikaisempaa enemmän.

"Yksityinen sektori ei saa jäädä alihankkijaksi"

Tolvanen toivookin, että valtion suunnittelemassa sote-ratkaisussa yksityiselle sektorille jätetään mahdollisimman paljon tilaa.

Henkilöllä on oltava vastuuta tekojen ja rahankäytön kautta oman terveytensä edistämisestä ja myös sairaanhoidosta.

Tiina Tolvanen

- Jos yksityissektori jää puhtaasti vain alihankkijaksi julkiselle sektorille niin en näe sitä parhaana mahdollisena mallina. Toivoisin, että rinta rinnan pystyttäisiin tätä kehittämään ja mietittäisiin missä meillä on laitteita,. tiloja ja osaavaa henkilökuntaa. Tarkoitan asiaa myös niin päin, ettei yksityiseltä puolelta löydy aina sitä parasta mahdollista osaamista. Se voi joskus löytyä myös julkiselta sektorilta. Itse peräänkuuluttaisin, että ryhdyttäisiin keskittymään terveyden edistämiseen, ennaltaehkäiseviin terveyspalveluihin. Uskon, että kustannussäästöjä valtakunnassa saataisiin, että reagoisimme asiassa aikaisin.

Pitäisikö ihmisille sitten siirtää vastuuta omasta sairastumisestaan myös rahallisesti?

- Ihanne olisi, että joku muu maksaisi ja yhteiskunta tulisi tueksi, kaikki varmasti ajattelemme niin. Mutta se ei ole realismia. Väestökehitys on sellaista, että tulemme väkisin menemään siihen, että henkilöllä on oltava vastuuta tekojen ja rahankäytön kautta oman terveytensä edistämisestä ja myös sairaanhoidosta.