1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran testasi lennokkiaan – kopioitu yhdysvaltalaisesta

Yhdysvaltalaislennokki päätyi Iranin käsiin kolme vuotta sitten. Tuolloin Yhdysvallat vakuutti, ettei Iran pääse käsiksi sen korkeaan teknologiaan.

Iran on testannut ensimmäisen kerran tiedustelulennokkiaan,  joka on kopio sen vuonna 2011 haltuunsa saamasta yhdysvaltalaisesta lennokista, kertoo valtiollinen uutistoimisto IRNA.

Iran kertoi joulukuussa 2011 siepanneensa maan itäosassa yhdysvaltalaisen RQ-170Sentinel -mallisen lennokin. Yhdysvallat oli ilmoittanut kadottaneensa samanlaisen naapurimaa Afganistanissa.

- Lupasimme että RQ-170-mallimme lentää tämän vuoden jälkipuoliskolla, ja näin tapahtui, sanoi prikaatinkenraali Amir Ali Hajizadeh IRNA:lle.

Kenraali lupaa, että lennokin lentoa esittävä filmi julkaistaan lähiaikoina.

Myös Iranin korkein uskonnollinen johtaja ajatolla Ali Khamenei on ilmaissut tyytyväisyytensä Iranin teknologisesta voitosta. Iranissa julkaistulla videolla lennokin vieressä esiintyvä ajatolla kuvaa päivää ihanaksi ja ikimuistettavaksi.

Lennokin sieppauksen jälkeen Iran ilmoitti tyytyväisyytensä siitä, että se oli saanut haltuunsa korkeaa teknologiaa edustavan laitteen. Yhdysvallat puolestaan vakuutti, että lennokin turvajärjestelmät estävät arvokkaan tiedon päätymisen Iranille.

Yhdysvaltain RQ-170Sentinel-lennokin on valmistanut aseteollisuusjätti Lockheed Martin.