1. yle.fi
  2. Uutiset

Puut ja päättymättömät kuviot kiehtovat 90 vuotta täyttävää Kirsi Kunnasta – katso video

Tiitiäisen satupuun rakastettujen runojen kirjoittaja, akateemikko Kirsi Kunnas täyttää joulukuussa 90 vuotta. Lapsille kirjoitetun runouden lisäksi Kunnas on luonut oman jälkensä aikuisille suunnattuun lyriikkaan sekä tehnyt merkittävän uran suomentajana.

Kotimaan uutiset
Kirsi Kunnas
Toimittaja Leena Peltokangas tapasi Kirsi Kunnaksen hänen kotonaan Tampereella. Haastattelussa Kirsi Kunnas kertoo runoistaan ja elämästään, sekä lausuu runot "Tänään", "Että iloni olisi puu" ja "Haitulan hattu".

Haitulan, Herra Pii Poon ja Tunteellisen siilin tarinat ovat kulkeneet suomalaislasten elämässä jo pian kuusi vuosikymmentä. Vaikka Kunnas on kirjoittanut lapsille paljon, nimenomaan Tiitäisen satupuun on oltava aina mukana yleisötapahtumissa.

– Jos poikia on katsomossa, niin ainakin Herra Pii Poo on luettava. Itselleni oli aikoinaan läheinen Tiitiäisen tuutulaulu, mutta kun ne kaikki ovat syntyneet suuren keksimisen ilon mukana, niin ei niitä voi erottaa toisistaan. Tässä iässä mikään ei ole erityisesti sydäntä lähinnä, melkein koko elämä on niin rikas, ettei sieltä voi enää valita, sanoo Kunnas.

Puu on merkittävä olento

Lapsille kirjoitettua runoutta vieläkin pidemmän kaaren piirtää Kirsi Kunnaksen aikuisille suunnattu lyriikka. Esikoisteos Villiomenapuu julkaistiin vuonna 1947. Puu on ollut keskeinen symboli Kunnaksen koko tuotannossa.

Puu kertoo jotain kasvusta, elämisestä ja toisenlaisesta maailmasta, joka kestää kauemmin kuin ihmisen elämä.

Kirsi Kunnas

– Puu kertoo jotain kasvusta, elämisestä ja toisenlaisesta maailmasta, joka kestää kauemmin kuin ihmisen elämä. Puuthan elää meitä vanhemmiksi, en tiedä mitä ne kokee. Mutta kun ajattelee, että hyvänen aika, puut ennen minua ja minun jälkeeni.

– Puu on merkittävä olento, se on hirveän läheinen ja tarpeellinen koko maapallolle, saati sitten ihmiselle. Saati sitten omenapuu, hedelmäpuu, elämänpuu.

Kirjoittamalla voi sekä maalata että tanssia

20-luvun Tulenkantajien lapsen tie Helsingin Töölöstä tämän päivän Tampereelle 90 vuotta täyttäväksi, palkituksi ja rakastetuksi kirjailijaksi on pitkä ja mielenkiintoinen.

Kirsi Kunnas menetti isänsä varhain ja nuoruuden vuosia varjosti sairastuminen tuberkuloosiin. Kuvataiteilijan urasta haaveillut Kunnas kertoo jo varhain ymmärtäneensä, että kirjoittamalla voi sekä maalata, että tanssia.

Kirsi Kunnas ja Jaakko Syrjä
Kirsi Kunnas ja Jaakko Syrjä ovat olleet naimisissa vuodesta 1957.Antti Eintola / Yle

Kirsi Kunnaksesta tulikin kielen uudistaja ja kielellä leikkijä. Mittavan oman tuotannon lisäksi hän on tehnyt satoja suomennoksia.

– Joka päivä joka asiasta pitäisi löytää joku ilonaihe. Äitinikin jo aikoinaan sanoi, että suremalla ja murehtimalla kuolee. Ehkä sekin on ollu auttamassa siihen, että olen näin vanhaksi elänyt. Mutta en minä kyllä seuraavaa kymmenvuotisjuhlaa vietä, kyllä se joskus päättyy.

– Toisaalta olen aina ollut kiinnostunut päättymättömistä asioista. Esimerkiksi Piin likiarvo, jolle on löydetty jo 25 miljoonaa täsmennyslukua. Ja kahdeksikot, jotka ovat loppumattomuuden, ikuisuuden kuvioita. Ja kaksi käärmettä, jotka nielevät toinen toistaan. Ja rasian sisässä rasia... Tämmöiset kuviot ovat kiinnostavia ja niitä ehkä löytyisi tuolta avaruudesta.

Tampereella asuva Kirsi Kunnas on naimisissa kirjailija Jaakko Syrjän kanssa ja heidän lapsensa Mikko ja Martti Syrjä tunnetaan Eppu Normaali -yhtyeestä. Kirsi Kunnas täyttää 90 vuotta 14. joulukuuta. Leena Kirstinän kirjoittama elämäkerta Kirsi Kunnas - Sateessa ja tuulessa juhlistaa merkkipäivää.

Lue seuraavaksi