Talvisotamonumentti "Valon tuoja" on pian valuvaiheessa

Talvisodan kansallinen muistomerkki on saanut lopullisen muotonsa. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suurin luovan työn vaihe jää nyt taakse ja edessä on suunnaton määrä käytännön toimia.

Kotimaa
Pienoismalli ja kipsimalli työhuoneella.
Alumiiniin valettu pienoismalli kertoo valmiin teoksen muodot ja mittasuhteet, kipsimalli taas valmiin veistoksen kokoluokan. Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen on tyytyväinen suurtyönsä etenemisen tahtiin.Yle

Kymmenmetrinen Valon tuoja -veistos valetaan ruostumattomaan teräkseen. Sen alaosan muodostaa suuri teräksinen pallo, jonka seinämiin puhkaistavista aukoista voi katsoja nähdä 105 talvisodan rintamaa ja kotirintamaa esittelevää valokuvaa.

Teos valaistaan sisältä. Valonsäteet purkautuvat ulos veistoksen noin kolmestasadasta pyöreänmallisesta aukosta. Veistos kuvaa kypäräpäistä ja lumipukuista vartiomiestä, jonka jalkineet ovat osittain lumen peitossa.

Jättimäinen hahmo on työhuoneessa kolmessa osassa. Runko on tehty styroksista ja päällystetty kipsillä. Tätä mallia käytetään valussa. Styroksin muotoilussa ja mallinnuksessa on Pekka Kauhasen apuna ollut neljä kuvanveistäjää.

– Yksi heistä on hankkinut kuvanveistäjäkoulutuksen lisäksi myös kondiittorin pätevyyden ja siitäkin on ollut paljon hyötyä, naureskelee Kauhanen.

Konepistooli ehkä löytyy, ehkä ei

Yksi veteraaneja puhuttaneista kysymyksistä on liittynyt soturin aseistukseen. On vaadittu, että talvisodan sankarilla suorastaan pitää olla Suomi-konepistooli.

– Se on katsojan silmässä. Jos haluaa nähdä konepistoolin, se on siellä, hymähtää kuvanveistäjä Pekka Kauhanen hyväntahtoisesti.

Ja toden totta. Vartiomiehen vasen käsi on sellaisessa asennossa, että sen voi hyvin kuvitella lepäävän hihnasta olalta riippuvan ja ampumavalmiin konetuliaseen piipun päällä.** **

Veistoksen sisään sijoitetaan valaistuslaitteet. Tähän jokseenkin harvinaiseen ratkaisuun kuvanveistäjä sai idean tarkasteltuaan veistoksen pienoismallin ominaisuuksia taskulampulla.

– Pidän itse ideaa loistavana. Valo tulee hienosti ulos teoksen kuoresta, joka on 4-5 milliä paksua valua, kertoo Pekka Kauhanen.

Miksi teos valetaan ruostumattomaan teräkseen?

– Se kuvaa talvisodan ajan olosuhteita. Rintamalla oli paljon terästä ilmassa molempiin suuntiin, oli kylmää ja kovaa muutenkin, kuvailee Pekka Kauhanen.

Teos on tarkoitus paljastaa Helsingin Kasarmitorilla vuonna 2017.