1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkonäöllä on väliä – pian voit maksaa ostokset naamallasi

Suomessa on kehitetty maksusovellus, joka tunnistaa asiakkaan kasvojen perusteella. Käytännössä asiakas voi kävellä kassan ohi kaivamatta kuvettaan. Kaupan kannalta hyöty on nopeutunut palvelu.

Kotimaan uutiset
Kauppa K-Market Kanneli kassa
Lauri Silvander / Yle

Suomalaisen Uniqulin kehittämä kasvojen tunnistamiseen perustuva maksusovellus on tulossa markkinoille ensi vuoden alkupuolella.

– Järjestelmän testaus on loppusuoralla ja se on valmis ensi vuoden alkukuukausina, kertoo Uniqul Oy:n toimitusjohtaja Oscar Tuutti.

Sovellus tunnistaa asiakkaan kasvojen mittasuhteiden perusteella. Sitä on kehitetty parin vuoden ajan. Hanke on viivästynyt, koska kehittäjät halusivat järjestelmästä kuluttajaystävällisemmän.

– Asiakkaan ei tarvitse tehdä kassalla muuta kuin hyväksyä ostokset ok-painikkeella. Järjestelmän kamera tunnistaa asiakkaan 3-4 metrin päästä. Kameraan ei tarvitse katsoa suoraan, Tuutti sanoo.

Kasvojentunnistus voidaan yhdistää nykyisiin kassajärjestelmiin. Alkuvaiheessa sitä testataan muutamissa kahviloissa pääkaupunkiseudulla.

Asiakkaan ei tarvitse tehdä kassalla muuta kuin hyväksyä ostokset ok-painikkeella.

Oscar Tuutti

– Myös eräs ulkomaalainen kauppaketju on ollut kiinnostunut, Tuutti kertoo.

Sovelluksen tavoitteena on nopeuttaa maksutapahtumaa, kun asiakkaan ei tarvitse ottaa esiin maksukorttia eikä näpytellä pin-koodia.

– Se pystyy erottamaan myös identtiset kaksoset toisistaan.

Lue seuraavaksi