Korjaamoja ei kiinnosta katsastuspalvelun tarjoaminen – kova kilpailu hirvittää

Viime heinäkuussa katsastustoiminta aukesi autokorjaamoille, mutta uudistus ei tuonut alalle juurikaan uusia katsastuspaikkoja. Trafin mukaan Suomessa on katsastusasemia autokantaan verrattuna huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Kotimaa
Autoa katsastetaan.
Yle

Viime heinäkuussa katsastustoiminta avattiin autokorjaamoille. Uudistus ei ole kuitenkaan poikinut tähän mennessä kuin kolme korjaamokatsastusasemaa.

- Tähän lienee syynä talouden taantuma, joka on laittanut korjaamoyrittäjät odottelemaan ja miettimään tarkkaan uusia investointeja, arvelee osastonjohtaja Janne Huhtamäki Trafista.

Suomessa on nyt noin 440 katsastusasemaa, joista lähes 100 sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Vuodesta 1994, jolloin katsastus avautui kilpailulle, asemien määrä on kymmenkertaistunut.

- Se, että uusia asemia on tullut jatkuvasti lisää ei oikein sovi yhteen sen kanssa, että automäärä ei ole lisääntynyt samassa suhteessa. Katsastusten määrä ei ole lisääntynyt ja se taas on kiristänyt kilpailua entuudestaan, sanoo toimitusjohtaja Antti Kivilaakso Helppokatsastuksesta.

Osittain tästä syystä katsastusasemat ovat siirtyneet yhä enemmän autoliikkeiden kylkeen, jolloin vaihtoautokauppa tuo katsastusasemalle eräänlaisen perustulon.

- Tästä on autofirmoille se hyöty, että ne saavat hukkatilan hyötykäyttöön. Lisäksi vähentyvät autojen kuljetusajat katsastukseen niin, että kyllä tällaisesta järjestelystä on molemmin puolista hyötyä, arvioi toimitusjohtaja Antti Kivilaakso

Suomessa on paljon katsastusasemia

Katsastusasemien määrä Suomessa on autokantaan verrattuna nyt sen verran suuri, että alalla rupeaa olemaan pudotuspelin vaara.

- Tällä hetkellä markkinat varmasti alkavat jo olla kylläiset. Esimerkiksi Ruotsiin verratuna meillä on kaksinkertainen määrä katsastustoimipaikkoja autokantaan suhteutettuna, kertoo osastonjohtaja Janne Huhtamäki Trafista.

Yrittäjä ei pudotuspeliä pelkää, vaan uskoo alalla olevan vielä tilaa uusillekin toimijoille.

- Uskon, että alalle tulee jatkossa vielä uusia pieniä yrittäjiä, tuollaisia yhden tai kahden miehen katsastusasemia. Se heinäkuun uudistus helpotti tätä alalle tuloa sen verran, sanoo toimitusjohtaja Antti Kivilaakso Helppokatsastuksesta.