Synnyttäjiä etelästä, psykiatrian potilaita pohjoisesta - keskussairaala avaa uusia vakansseja Kokkolassa

Keski-Pohjanmaan keskussairaala tavoittelee uusia asiakkaita jäsenkuntiensa ulkopuolelta. Se lisää kolmisenkymmentä uutta vakanssia ensi vuonna. Lisäpaikkoja saa hoitotakuun vuoksi moni osasto: uutta työvoimaa tulee muun muassa ensihoitoon ja psykiatriaan. Keskussairaala on sitoutunut siihen, että jäsenkuntien maksut eivät nouse 2,2 prosenttia enempää.

Kotimaa
Psykiatrian poliklinikan työntekijät keskussairaalassa Kokkolassa varautuvat suuriin muutoksiin, kun asiakasmäärät kasvavat vuodenvaihteen jälkeen.
Kalle Niskala / Yle

Kuntayhtymän hallitus on osaltaan hyväksynyt taloussuunnitelman ensi vuodelle - seuraavaksi esitys menee valtuuston hyväksyttäväksi. Suurin eli 12 vakanssin lisäys tulee psykiatriaan, kun Visalan sairaalan aikuispsykiatrian päivystys ja akuuttipotilaiden vuodeosastohoito Visalasta Ylivieskasta siirtyvät Kokkolaan. Kaksi vuodeosastoa Kokkolassa yhdistetään - remontti on parhaillaan käynnissä. Myös lastentautien, synnytysten, kirurgian ja syöpätautien osastolle tulee lisää henkilökuntaa.

Ensihoitoon ambulansseineen tulee viisi uutta vakanssia, kun siihen tulevat ensi vuoden alusta mukaan Reisjärvi ja Kannus. Jo tämän vuoden alusta kuntayhtymä on vastannut koko muun Keski-Pohjanmaan ensihoidosta. Se on mittavin uusi alue, sillä suunniteltu toiminta kokonaisuudessaan sijaisineen vaatii yli 80 henkeä.

Ensi vuoden alusta keskussairaalan palkkalistoille siirtyy tai perustetaan yhteensä 28,6 uutta vakanssia.

Jäsenkuntien kukkarosta lisäys vain 2,2 prosenttia

– Virkoina se on paljon, mutta olemme sitoutuneet siihen, että jäsenkuntien maksuosuudet tilinpäätöksestä nousevat maksimissaan 2,2 prosenttia, sanoo johtajaylilääkäri Sakari Telimaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Uudet vakanssit maksavat miljoonia, mutta keskussairaala luottaa rajojen takaa etelästä ja pohjoisesta tuleviin asiakkaisiin.

– Se perustuu siihen, että meillä ei-jäsenkuntien osuus on kasvanut jatkuvasti eli viimeisen tilaston mukaan hoitopäivistä yli 20 prosenttia on jo jäsenkuntien ulkopuolelta. Tavallaan se tulo, millä näitä asioita pystytään tekemään, tulee meidän jäsenkuntien ulkopuolelta.

Tavallaan se tulo, millä näitä asioita pystytään tekemään, tulee meidän jäsenkuntien ulkopuolelta.

Sakari Telimaa

Malmin sairaalan synnytysten loppuminen toi osan Pietarsaaren seudun synnyttäjistä Kokkolaan.

– Kun meillä on nyt näyttöä synnytyspuolella, hallitus oli rohkea ja lähti tähän laajentamiseen - sitä voidaan jatkaa.

Keskussairaala joutuu varaamaan miljoonia euroja myös potilasvahinkokorvauksiin, joiden se uskoo nyt myös vähenevän.

– Ei tietenkään ihan tällä ratkaisulla, mutta antaan mahdollisuuden siihen että tähänkin työhön voidaan panostaa entistä enemmän, sanoo Sakari Telimaa.