Apecin talouskokouksesta Yhdysvaltain ja Kiinan mittelö

Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokoukseen Pekingiin saapunut Obama patisti Kiinaa luopumaan verkkovakoilusta ja parantamaan ulkomaisten yhtiöiden toimintaedellytyksiä.

Ulkomaat
Barack Obama ja  Xi Jinping
Barack Obama ja Xi Jinping huippukokouksessa.Epa / Sergei Ilnitsky

Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokoukseen Pekingiin saapunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama patisti Kiinaa luomaan paremmat ja reilummat olosuhteet ulkomaisten yhtiöiden toiminnalle Kiinassa. Samalla Obama korosti Yhdysvaltain kannattavan taloudellisesti menestyvää Kiinan.

– Haluamme nähdä Kiinan menestyvän, Obama sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Mutta sitä myötä kun Kiina kasvaa, haluamme nähdä sen kumppaninamme tukemassa kansainvälistä järjestystä, ei horjuttamassa sitä.

Obama kehotti Kiinaa lopettamaan verkkovakoilun kaupallisen edun tavoittelemiseksi. Hän vaati Kiinaa takaamaan kunnolliset ja oikeudenmukaiset toimintaedellytykset ulkomaisille yhtiöille, jotta ne pystyisivät aidosti kilpailemaan kiinalaisten yhtiöiden kanssa. Obama myös patisti Kiinaa ponnistelemaan ihmisoikeuksien sekä sanan- ja lehdistönvapauden toteutumiseksi.

Kiinan ja Yhdysvaltain välejä on hiertänyt viime kuukausina lukuisat kiistat muun muassa verkkovakoilusta ja kaupan rajoituksista.

Apec-kokouksen keskiössä ovat kauppaneuvottelut, joissa Yhdysvaltain ja Kiinan kilpakumppanuus korostuu. Yhdysvallat ajaa vapaakauppa-aluetta, niin sanottua Tyynenmeren kumppanuutta, jossa Kiina ei kuitenkaan ole mukana. Vapaakauppa-alue koskee 800 miljoonaa ihmistä ja se vastaa lähes 40 prosenttia maailman taloudesta.

Rinnakkain Yhdysvaltain hankkeen kanssa Kiina ajaa omaa kilpailevaa hankettaan kaupan vapauttamiseksi alueella. Yhdysvallat vuorostaan ei ole siinä mukana. Kiinan ennakoidaan esittelevän kokouksessa tarkemmin suunnitelmaansa alueen yhdentymiseen.

Yhdysvaltain vapaakauppahanke tähtää tasoittamaan Kiinan vaikutusvaltaa alueella, mutta useat kumppanimaat ovat epäileväisiä siitä, mitä uutta annettavaa Yhdysvalloilla on. Yhdysvalloilla kun on kädet täynnä töitä maailman kriisipesäkkeiden kimpussa. Samaan aikaan Obaman aseman katsotaan heikentyneen viime viikon vaalitappion jälkeen.

Yhdysvaltalaisen kokouslähteen mukaan uudella vapaakauppasopimuksella on laaja kannatus, mutta sopimusta ei vielä saada solmittua.

– Vaikeiden asioiden ratkominen vie aikaa sisäpolitiikassa niin Yhdysvalloissa ja kuin muuallakin, nimettömänä pysytellyt kokouslähde sanoi uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat ja Kiina sopivat myös uusista viisumisäännöistä liike-elämän vauhdittamiseksi. Vastedes turisti- ja työviisumit ovat voimassa kymmenen vuotta nykyisen yhden vuoden sijaan.

Obama aloitti maanantaina viikon kestävän Aasian-kiertueen Yhdysvaltain painoarvon kasvattamiseksi alueella. Apecin kokous on suurin Xi Jinpingin isännöimä tapahtuma sen jälkeen, kun hänestä tuli Kiinan presidentti vajaa kaksi vuotta sitten. Obama ja Xi tapaavat kokouksen aikana kahdenvälisissä neuvotteluissa.