Sarjakuvasta matkailutuote Kemiin?

Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Outi Hyvönen ehdottaa, että sarjakuvasta tehtäisiin Kemiin ympärivuotinen matkailuvetonaula.

Kotimaa
Sarjakuvakeskuksen varasto
Jarno Tiihonen / Yle

Sarjakuvasta ehdotetaan matkailutuotetta Kemiin. Sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Outi Hyvösen mielestä sarjakuvasta voitaisiin tehdä ympärivuotinen matkailuvetonaula. Hyvösen mukaan kysymys ei ole järin suuresta panostuksesta. Sarjakuvakeskus tarvitsisi vain tilan ja työntekijän

– Kemin hurjaa sarjakuvamainetta ja sarjakuvakeskuksen materiaalia pystyttäisiin loppujen lopuksi hyödyntämään aika pienillä asioilla. Tämä olisi matkailullisesti todella merkittävä asia, koska Kemiin kaivataan ympärivuotista matkailukohdetta. Sarjakuva on sellainen aito elementti, joka on jo olemassa, Hyvönen sanoo.

Neuvoteltu hyvässä hengessä

Sarjakuvakeskus on neuvotellut asiasta kaupungin kanssa ihan hyvässä hengessä, mutta etenemistä ei ole tapahtunut.

– Kyllä kaupunki suhtautuu tähän ihan myönteisesti ja olemme käyneet neuvotteluita. Kaupunki on lupautunut omalla rahoitusosuudella näihin hankkeisiin ja hakemuksiin mitä on tehty. Ne eivät vaan ole tähän mennessä menneet läpi. Ehkä siihen vaikuttaa se, että Kemi on niin pieni paikkakunta.

Sarjakuvakeskus on hakenut rahoitusta Lapin liitolta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Sarjakuvavaltikka siirtynyt Ouluun?

Oulun sarjakuvakeskuksella pyyhkii hyvin. Se on saanut kaupungilta vuoden alusta tilat ympärivuotiselle näyttelylle. Lisäksi se pystyy tällä hetkellä työllistämään kolme henkilöä. Oulun sarjakuvakeskuksen vuosibudjetti on noin 50 000 euroa. Onko valtikka siis siirtynyt Ouluun?

– Pahasti näyttää siltä. Meillä on oman tilan puute. Ja sitten kun ei ole vakituista työntekijää, niin emme voi hyödyntää harjoittelijoita, joita muuten voisi hyödyntää tässä toiminnassa, Hyvönen vastaa.

Kemin sarjakuvakeskus (siirryt toiseen palveluun) on toiminut noin kahdeksan vuotta vapaaehtoisten voimin. Kemin sarjakuvapäiviä on järjestetty vuodesta 1981. Yhteensä festivaalit on pidetty 33 kertaa. Kaupunki on tukenut festivaaleja viime vuosina 2 000 - 10 000 eurolla.