1. yle.fi
  2. Uutiset

Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa

Yli 35 000 suomalaista tekee jo töitä sosiaaliturvansa eteen. Forssalainen Minna Linna tekee viisi päivää viikossa töitä maatilalla ja unelmoi työpaikasta, jota hän ei todennäköisesti saa.

Ajankohtainen kakkonen
nainen lapioi lantaa
Minna Linna tekee forssalaisella maatilalla raskaan näköistä fyysistä työtä, mutta se ei haittaa, sillä hän viihtyy hevosten parissa.Ville Vaarne / Yle

Forssalaisen hevostilan pihassa on pimeää, kun Minna Linnan pakettiauto kurvaa pihaan. Linna ajaa forssalaiselle hevostilalle joka arkiaamu.

39-vuotias Linna on työkokeilussa. Hän ei saa työstään palkkaa, vaan yhdeksän euron kulukorvauksen. Lisäksi hän saa korotettua työmarkkinatukea. Omien laskujensa mukaan hänelle jää kuukaudessa käteen 600 euroa.

Linna toivoo, että meneillään oleva työkokeilu johtaisi oikean työpaikan saamiseen. Hänen mielestään työkokeilu on ihan oikeaa työtä. Päivän aikana hän muun muassa lapioi lantaa, pesee hevosia ja siistii karsinoita. Työ näyttää fyysisesti raskaalta.

Hevostilan yrittäjä Veikko Leinonen joutuisi maksamaan Linnalle noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla. Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut.

Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle nolla euroa.

Leinonen on iloinen järjestelystä. Hänen mielestään Linna on ollut hyvä työntekijä. Myös Linna on tyytyväinen. Hän työskentelee hevosten parissa mielellään, eikä raha ei ole tärkeintä.

– Kun on rakkaus hevosiin, niin välillä tuntuu, että tätä voisi tehdä vaikka ilman palkkaa, Linna sanoo.

nainen ja kilpahevonen
Linna harrastaa raveja ja vie omia hevosiaan kilpailemaan. Raveista saatavilla tuloilla hän saa toisinaan matkakuluja katettua. "Viimeiseksi meitä on veikattu, mutta hanttiin pistetään", hän sanoo ennen lähtöä Vermossa.Yle / Ville Vaarne

Vapaus valita kyseenalainen

Käytännössä Linna ei voi vapaasti valita, haluaako hän tehdä palkatonta työtä.

Jos työkokeilusta kieltäytyy, se johtaa lain mukaan työttömyysturvan menettämiseen. Kieltäytyjä joutuu toimeentulotuelle, jota leikataan kahden kuukauden ajalta enimmillään 40 prosenttia. Kieltäytyminen voi siis leikata tuista esimerkiksi jopa 500 euroa.

Monella ei ole kieltäytymiseen varaa.

Aktivoinnissa mukana olevien työttömien kohdalla voidaankin puhua vastikkeellisesta sosiaaliturvasta. Se tarkoittaa, että tukia saadakseen pitää tehdä töitä.

Valtiotieteiden tohtori ja tutkija Johannes Kananen sanoo, että rangaistuksen uhalla teetetty työ on ongelmallista.

– Vaikka työn sisältö olisi suunniteltu hyvin, voidaan kysyä, kuinka vapaaehtoisesti ihmiset ovat mukana, Kananen kertoo.

Hän huomauttaa, että YK:n ihmisoikeusjulistuksessa ja Suomen perustuslaissa on maininnat, joiden mukaan ihmisellä on oikeus valita, missä hän työskentelee.

– Pitäisi keskustella siitä, ovatko laki ja käytäntö tässä asiassa ristiriidassa.

Moni maatila tahtoo rengin

Forssassa on meneillään kokeilu, jossa työttömiä ohjataan maatiloille. Yhteensä 27 tilaa on ollut kiinnostunut saamaan palkattoman rengin.

Rengeiksi on ilmoittautunut seitsemän työtöntä. He ovat mukana vapaaehtoisesti. Se tarkoittaa, että he voivat kieltäytyä tehtävästä menettämättä tukiaan. He joutuvat kuitenkin silloin johonkin toiseen aktivointiin.

Miksi kukaan forssalainen tilanpitäjä palkkaisi enää työvoimaa, jos rengin voi saada ilmaiseksi?

– Työkokeilu ei ole oikeaa työtä, vastaa Forssan työllisyys- ja hyvinvointipalvelujen päällikkö Jaakko Leskinen.

Hänen mukaansa tekijältä ei vaadita yhtä paljon kuin palkatussa työssä. Lisäksi työkokeilu on valvottua.

Minna Linnan työpäivään näyttää kuuluvan paljon itsenäistä työtä. Osan ajasta hän ja yrittäjä Veikko Leinonen tekevät töitä yhdessä.

– Olen saanut Veikolta paljon vinkkejä hevosten hoitamiseen, Linna sanoo.

nainen tupakoi hevostallin edustalla
Linna ehtii pitää tupakkataukoja neljä tuntia kestävän työpäivänsä aikana. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa ravihevosten puhdistaminen ja valjastaminen harjoituksia varten.Yle / Ville Vaarne

Alle joka viides työllistyy

Minna Linnan tavoin moni työkokeilussa oleva haaveilee työpaikasta. Harvempi kuin joka viides saa työkokeilun jälkeen töitä. Yleensä jatketaan uudella työkokeilulla tai palataan työttömäksi.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä muistutetaan, että työkokeilun tarkoitus on selvittää henkilön mahdollisuuksia tehdä töitä. Tarkoitus ei ole, että kaikki saisivat heti työpaikan.

Noin 10 000 työtöntä on työkokeilussa. Lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa on yli 25 000 työtöntä. Luvut ovat viime vuodelta.

Yhteensä yli 35 000 työtöntä tekee töitä sosiaaliturvansa eteen.

Heidän lukumääränsä uskotaan kasvavan ensi vuoden alusta, kun kuntien sakkomaksujen ehdot kiristyvät.

Kunnat joutuvat maksamaan valtiolle sakkoa, jos henkilö on yli 300 päivää työttömänä. Vielä tänä vuonna sakon raja on 500 päivää. Sakon voi välttää, jos työtön saadaan mukaan esimerkiksi työkokeiluun tai kuntoutumaan.

Veikko Leinosen tilalla on valoisaa. Aurinko on noussut. Leinonen uskoo, että myös Minna Linna hyötyy kokeilusta.

– Tästä on hyötyä minulle ja varmasti myös Minnalle, koska voin suositella häntä muualle, Leinonen sanoo.

Linnan on turha haaveilla työpaikasta Leinosen tilalla.

– Ei minulla ole varaa palkata tänne ketään, Leinonen toteaa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @villevaarne

Aiheesta lisää tiistai-illan Ajankohtaisessa kakkosessa 11.11. TV2 kello 21.

Lue seuraavaksi