Joulu tulee ja Posti on valmis – kiirettä silti riittää

Postin joulukiireet alkavat toden teolla ensi viikolla. Posti pyrkii varhentamaan tasaamaan joulupostin lähettämistä muun muassa hinnoittelulla. Ajoissa lähetetyt kortit saa matkaan 75:llä sentillä ja paketeille on viiden euron tarjous parin viikon ajan marras- joulukuun vaihteessa

Kotimaa
Kirje laitetaan postilaaikkoon
Yle / Paavo Koponen

Postin kiireellisimmät viikot ovat itsenäisyyspäivästä jouluaattoon. Viimeinen joulukorttien postituspäivä on 12. joulukuuta perjantaina ja paketeilla 17. päivä keskiviikkona. Tänä vuonna on myös erikoistarjous paketeille 24.11. – 8.12. välillä, jolloin paketit menevät eurolla perille 5 eurolla.

– Vähän aikaistamaan pyritään sitä jouluruuhkaa, kertoo Postin Itä-Suomen palvelupisteiden aluepäällikkö Risto Muhonen.

Joulunaika kasvattaa postin pakettiliikenteen huippuunsa. Enimmillään paketteja kulkee neljännesmiljoona päivittäin. Joulukorttien määrä on sen sijaan laskenut. Joulukortteja lähetettiin takavuosina yli 50 miljoonaa, mutta viime vuonna enää 37 miljoonaa. Kortteja on korvattu sähköisillä viesteillä. Kuitenkin posti tarvitsee joulun alla itäisessä Suomessa noin seitsemänsataa ruuhka-apulaista, joista Etelä-Savossa noin 150.

– Myymälässä se tarkoittaa yhtä, kahta käsiparia per myymälä. Jakelunpuolella on noin kolme ja puolisataa lisäkäsiparia joulun alla, Kaakkois-Suomea jos katsotaan, ja sama reilut kolmesataa Itä-Suomen alueella kanssa. 3300 jouluapulaista on koko Suomessa, aluepäällikkö Risto Muhonen laskee.

Posti on taas pian Posti myös yrityksenä

Savonlinnalainen Sinikka Somerkoski on ollut ahkera postin asiakas ja on edelleen tyytyväinen palveluihin.

– Minulla on niin lähellä posti, että ei tarvitse käyttää pakettiautomaatteja. Ei tämä ole postinkulun kannalta, lisäksi on vaan näitä makeisia ja muita lisätavaroita. Tämä pelaa entiseen tapaan hyvin.

Myös Savonlinnassa opiskeleva kankaanpääläinen Jere Korkiakoski käyttää postin palveluita paljon.

– Pakettipalveluita käytetään paljon. Ihan hyvä on, että on sähköisiä palveluita. Mutta on hyvä sekin, että on asiakaspalvelua, niin voi ongelmatilanteissa kysyä. Joulupostia lähetetään varmaan aika paljon, ja joulun alla tulee ehkä jotain tilatuksi verkkokaupoistakin, Jere Korkiakoski tuumailee. Postin palvelu saa hyvän arvosanan.

– Viidestä pisteestä annan viisi, ja plussaa siitä, että muutetaan yrityksen nimi Itellasta takaisin postiksi. Ei tule sekaannuksia, Korkiakoski kehuu erikseen.

Postitushommiakin tehdään kotitietokoneella ja kännykällä

Digitaalinen tietokoneaika ja automaatio näkyvät myös postissa. Pakettien kulkua voi seurata internetissä ja saapumisilmoitukset tulevat tekstiviestinä kännykkään. Netissä voi esimerkiksi tehdä omia postikortteja ja postimerkkejä ja lähettää ne yksi tien. Pian myös paketit voi valmistella ja maksaa kokonaan kotona ja jättää ne vain postin kuljetettaviksi.

– Digitaaliset palvelut on otettu hyvin vastaan. Suurin osa asiakkaista näyttää esimerkiksi saapuneen paketin tunnuksen matkapuhelimesta. Sen he saavat heti, kun lähetykset on saatu hyllyyn. Se helpottaa hakua ja paketin saa aikaisemmin kuin pakettikortin kanssa, kertoo Savonlinnan postin myyntiesimies Tuija Kokko.

Yhä suositummiksi ovat tulleet myös kauppakeskuksiin asennetut pakettiautomaatit. Sinne tilatun paketin voi noutaa vaikka posti olisi kiinni. Tosin joulun alla postitoimistotkin ovat auki arkisin kahdeksaan ja kiireimpänä aikana myös viikonloppuisin.

Silti postikonttoreissa tulee vielä kiirettä. Joulun ensi oireet näkyvät jo.

– Monet asiakkaat väistävät ruuhkia hankkimalla esimerkiksi joulukortteja ja joulupostimerkkejä jo nyt.