Puolueet menettivät kannatustaan muille ryhmittymille seurakuntavaaleissa

Kypäräpappipuolueena tunnettu kokoomus on vain piirun verran suositumpi kuin sosialidemokraatit. Johtava kirkkopuolue on keskusta.

politiikka

Poliittiset listat eivät vedä entiseen malliin kirkkovaaleissa. Seurakuntien ehdokaslistosta 45 prosentilla oli selkeät puoluetunnukset. Valituksi tulleista kolmannes oli puolue-ehdokkaita.

Vaalien voittaja oli aiempaan tapaan keskusta, joka sai 44,8 prosenttia puoluetunnuksin nimetyistä listoista.

Menneinä aikoina kypäräpappipuolueeksi mielletty kokoomus sai 25,5 prosenttia puolueäänistä.

Sosialidemokraattien perinteinen vaatimus kirkon ja valtion erottamisesta näyttää olevan haudattu lopullisesti. Demarit hätyyttelevät jo kokoomuksen seurakuntasuosiota, SDP:n osuus oli 23,6 prosenttia.

Perussuomalaiset olivat vaaleissa ensimmäistä kertaa puoluetunnuksilla. Perusseurakuntalaiset saivat 2,5 prosenttia. Samaan yltivät vihreät. Vasemmistoliitto sai 1,1 prosenttia puolueäänistä.

Kristillinen liitto ei kirkon vaaleihin tunnuksillaan osallistu. Merkittävä osa puolueen jäsenistä kuuluukin niin sanottuihin vapaisiin suuntiin, kuten esimerkiksi helluntailaisiin.

Kirkkoliberaaleille jytky pääkaupunkiseudulla

Varsinaiset kirkon uudistajat eivät pyrkineet kirkkovaltuustoihin puoluelistoilta.

Uudistuksia ajava Tulkaa kaikki -liike sai murskavoiton Helsingissä, jonka valituista 92 prosenttia kuuluu uudistusta ajaviin liberaaleihin.

– Merkittävää, että myös Espoossa liberaalit saivat 64 prosenttia paikoista. Liberaalit menestyivät hyvin myös Joensuussa ja Rovaniemellä, tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta sanoo.

Liberaalienemmistö rajoittuu pääkaupunkiseutuun.

Muualla maassa seurakuntien valtaa käyttää tulevinakin neljänä vuonna konservatiivienemmistö.

Vanhoillislestadiolaiset kirkon yhtenäisin herätysliike

Vanhoillislestadiolaiset sai ryhmänä neljänneksi suurimman osuuden kirkkon luottamusmiespaikoista.

Vanhoillislestadiolaisilla on enemmistö Oulussa ja Rovaniemellä.

Muut herätysliikkeet eivät koonnet omia listoja seurakuntavaaleihin.

Kirkon vaalien äänestysprosentti laski edelliskerrasta puolella toista prosenttiyksiköllä ja oli nyt 15,5 prosenttia. Huonomminkin on äänestetty. 90-luvun lamavuosina äänestämään vaivautui vain 13 prosenttia.