Ruotsin TV4: H&M yhteistyössä riistäjäksi väitetyn sheikin kanssa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sheikki on sekaantunut Etiopian valtion tekemiin pakkomuuttoihin, joihin liittyy usein väkivaltaa, raiskauksia, kidutusta ja jopa murhia.

Ulkomaat
Hennes and Mauritziin kyltti vaateliikkeen oven yläpuolella.
Peter Klaunzer / EPA

Vaateketju Hennes & Mauritz tekee yhteistyötä saudisheikin kanssa, jota syytetään vakavista ihmisoikeusrikkomuksista Etiopiassa, Ruotsin TV4 (siirryt toiseen palveluun) paljastaa. H&M aloitti kokeiluluontoisen tuotannon etiopialaisissa tehtaissa viime vuonna.

TV4:n mukaan H&M:n yhteistyökumppani Etiopiassa, sheikki Mohammed Al-Amoudi, on sekaantunut niin kutsuttuun landgrabbing-toimintaan eli maananastukseen.

– On pettymys, että iso maineikas länsimainen merkki toimii Etiopiassa kysymättä yhtään niistä kysymyksistä, joita sen pitäisi, Felix Horne ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista sanoo TV4:ssä.

Ihmisiä pakkosiirretään kylistä toisiin

Etiopiassa kaikki maa on valtion omistamaa. Se vuokraa kuitenkin maata ulkomaisille investoijille, jotka tuottavat usein puuvillaa tai riisiä suuressa mittakaavassa.

Valtio saa vuokratiloista tuloja, mutta paikalliselle väestölle vuokrabisnes merkitsee pakkomuuttoja, jotka tehdään armeijan avulla. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan pakkomuuttoihin liittyy usein väkivaltaa, raiskauksia, kidutusta ja jopa murhia.

Yhdellä sheikki Al-Amoudin yrityksistä on vuokrasopimus 10 000 hehtaarin maatilasta Gambellan alueella Länsi-Etiopiassa.

– Armeija on pakottanut ihmisiä kyliin. Jos he ovat kieltäytyneet muuttamasta, heitä on pidätetty ja pahoinpidelty. Tuhannet ovat paenneet Etelä-Sudaniin ja Keniaan, Felix Horne sanoo.

H&M selvittää vastuutaan

Sheikin toinen yritys ostaa puuvillaa tiloilta Etelä-Etiopiasta, jonne alkuperäisheimoja on pakkosiirretty. Näiltä tiloilta ostettu puuvilla käytetään H&M:n vaatteissa.

H&M ei ole halunnut antaa haastattelua yhteistyöstään sheikki Al-Amoudin kanssa Etiopiassa. Se on kuitenkin lähettänyt TV4:lle sähköpostin, jossa todetaan, että yrityksen tietoon on tullut, että sheikki Al-Amoudia syytetään maananastuksesta muissa osissa Etiopiaa kuin siellä, missä H&M:n tekstiilitoimittajat sijaitsevat. Se selvittää vastuutaan yhteistyökumppaneidensa muista liikesuhteista.

Myöskään Al-Amoudi ei ole halunnut TV4:n haastateltavaksi, mutta kieltää sähköpostissa kaikki syytteet rikoksista ja moraalittomasta käyttäytymisestä. Al-Amoudi on yksi maailman sadasta rikkaimmasta ihmisestä. Hänellä on yritystoimintaa myös Ruotsissa. Hän omistaa muun muassa huoltoasemayritys Preemin.