Koe uusi yle.fi

Stubb: Olemme kylmän sodan portilla

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomen on pelattava kahta korttia Ukrainan konfliktin suhteen. Mutta kaikenlaista keskustelua sotilaallisesta konfliktista on vältettävä.

Kotimaa
Alexander Stubb
Pääministeri Alexander Stubbin mukaan Euroopan unionin on jatkettava keskustelua Venäjän vastaisista talouspakotteista taistelujen kiihdyttya Itä-Ukrainassa. Stubb sanoi Ylen Aamu-tv:ssä, että hän pitää pakotteita parhaana mahdollisena keinona Venäjän painostamisessa.

Viime päivinä on seurattu huolestuneena Itä-Ukrainan tilannetta laajamittaisten taisteluiden alettua uudelleen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luonnehti maanantaina uudenlaisen kylmän sodan alkaneen lännen ja Venäjän välillä.

– Turvallisuustilanne ei Suomen kannalta ole muuttunut radikaalisti, mutta tilanne Ukrainan rajalla on ilman muuta huolestuttava, sanoi pääministeri Alexander Stubb (kok.) Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hän näkee kylmän sodan sävyjä Venäjän tämän hetken ulkopoliittisessa doktriinissa.

– Olemme monella tavalla kylmän sodan portilla.

Stubb mainitsee myös hyviä uutisia: Ukrainassa vietiin vaalit onnistuneesti läpi 26. lokakuuta. Tämän lisäksi Venäjän ja Ukrainan välille saatiin sovittua kaasusopimus 30. lokakuuta.

Huonoja uutisia Stubbin mielestä ovat separatistien laittomat vaalit, sekä se, että Venäjä noteerasi ne ainakin symbolisesti.

Kahden kortin taktiikka

Suomen pitäisi Stubbin mukaan reagoida uudenlaiseen kylmään sotaan kahdella tavalla: Suomen tulee pysyä EU:n yhteisessä rintamassa ja pitää huoli siitä, että Euroopan ääni on yhtenäinen.

– Ei ole mitään järkeä ajaa Suomea uudelleen sille harmaalle vyöhykkeelle, missä olimme edellisen kylmän sodan aikana.

Tämän lisäksi on vaalittava hyviä kahdenvälisiä suhteita Venäjään poliittisella tasolla ja erityisesti virkamiestasolla.

– Toisin sanoen pelaamme kahta korttia.

Yksi mahdollisuus on, että Itä-Ukraina irtoaa Ukrainasta ja liittyy ehkä osaksi Venäjää. Miten EU:n pitäisi tällaiseen tilanteeseen jatkossa reagoida?

– Oikeastaan on vain kaksi mahdollisuutta. Ensimmäinen on tuomita ja toinen on käydä keskusteluja talouspakotteista.

Stubb on varma, että keskustelu talouspakotteista jatkuu, koska tulitauko ei pidä, joukkoliikehdintää on, rajoja ei ole luovutettu eli Minskin rauhansopimus ei näytä olevan pysyvä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että EU:n käytettävissä oleva instrumentti on sanktiot.

Olemme menossa kohti jäätynyttä konfliktia, joita Stubbin mukaan olemassa jo neljä: Vuoristo-Karabah, Transnistria, Etelä-Ossetia ja Abhasia.

– Tämän lisäksi on Krimin niemimaa, jonka Venäjä laittomasti, kansainvälisen lain vastaisesti valloitti ja otti itselleen. Nyt valitettavasti Itä-Ukraina on menossa kohti jäätynyttä konfliktia. Tämä on erittäin huolestuttavaa kehitystä Euroopan, siis meidän, rajoillamme.

Talouspakotteet tehoavat

Stubb pitää talouspakotteita tehokkaimpina käytössä olevina keinoina, sillä kaikenlaista keskustelua sotilaallisesta konfliktista on vältettävä.

– Täytyy muistaa, että tällä hetkellä Venäjän talous sukeltaa, rupla sukeltaa, öljyn hinta on tulossa alas ja kansainväliset investoinnit karkaavat Venäjältä.

Stubbin mukaan raha on maailman paras rauhanvälittäjä, niin tässäkin.

– Se on se ainoa keino: pehmeä mutta kova, joka meillä on käytettävissä ja se pitää käyttää.

Suomi nousuun

Suomen talous on vajonnut EU-maiden häntäkastiin, kun verrataan kasvun ja kilpailukyvyn kehitystä. Uusista irtisanomisista uutisoidaan harva se päivä. Mitä konkreettista uutta hallitus aikoo tehdä, jotta Suomen talous pääsisi takaisin jaloilleen?

Stubbin mukaan tämä tehdään kolmessa vaiheessa: panemalla toimeen jo sovitut päätökset, kuten sote, kuntien tehtävien vähennykset, eläkeuudistukset ja budjetti.

– Olemme pyytäneet yhdessä valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa ehdotuksia sille, mitä voisimme vielä tämän hallituskauden aikana tehdä.

Se, mitä tehtävissä on, nähdään Stubbin mukaan ensi viikolla, kun lisäbudjetti laaditaan.

Kolmanneksi on laadittava pelastusstrategia Suomen hyvinvointiyhteiskunnalle.

– Se kestää muutaman kuukauden ja sen jälkeen Suomi lähtee asteittain uudestaan nousuun.

Stubbin mukaan perusongelmana on edelleen se, ettei tilannekuva ole vieläkään tarpeeksi selkeä monelle ihmiselle, eikä puolueelle. Suomen talous on alle vuoden 2008 arvon.

– Olemme ylimitoittaneet meidän hyvinvointiyhteiskuntamme. Nyt on pakko tehdä jotain.

Stubbin mukaan Suomi lähtee nousuun suomalaisten yrittäjien, yritysten ja työntekijöiden kautta.

– Emme valtion puolella usko valtion kapitalismiin, emme siihen, että valtio ohjaa yrittäjyyttä, vaan luomme puitteet sille, että yritykset pääsevät kukoistamaan. Yrittämiseen pitää panostaa.

"Palkkoja tarkasteltava kokonaisuutena"

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies haluaisi jäädyttää palkat vuosiksi. Stubbin mielestä työmarkkinaosapuolet ovat tehneet hyviä ratkaisuja parin viime vuoden aikana.

– Maltillinen palkkaratkaisu oli yksi niistä ja eläkeratkaisu oli toinen. On ilman muuta selvää, että meidän pitää tarkastella palkkoja kokonaisuutena; osana meidän kilpailukykyämme, osana meidän viennin kilpailukykyä.

Stubbin mielestä tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa tarkoittaako tämä pitkäaikaista palkkamalttia.

– Mutta tämäkin on aihe, josta pitää voida keskustella.

Stubbin mukaan Suomen tulisi tarkastella Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa tehtyjä työmarkkinauudistuksia.

– Jos esimerkiksi saisimme siirrettyä 100 000 työtöntä työttömyyskassasta työmaailmaan eli yhteiskunnan nettotuottajiksi, se olisi jo suuri voitto.

Stubbin mukaan tulee ennakkoluulottomasti miettiä, miten esimerkiksi yhden henkilön yritys voi palkata toisen ihmisen töihin. Tämä tarkoittaa sitä, että talkoohengellä jokaisen on annettava jotain. Emme voi ikään kuin jumiutua siihen vanhaan yhteiskuntaan, joka joskus oli.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita Stubbin mukaan työttömyysturvan tai irtisanomisehtojen heikentymistä.

– Jälleen kerran kaksi asiaa, köyhän paras ystävä, kuten Outi Ojala on joskus todennut, on toimiva ja tasapainoinen valtiontalous. Toinen asia on se, että työ on maailman parasta sosiaaliturvaa. Meidän pitää saada ihmiset töihin, jotta me kaikki voisimme paremmin.

Sote "erittäin lähellä" maalia

Suuri sosiaali- ja terveyspalvelun uudistus on yhä kesken. Sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Stubb lupasi, että uudistus valmistuu tällä hallituskaudella.

– Kyseessä on vuosikymmenten projekti. Nyt ollaan erittäin lähellä maalia.

Stubb uskoo, että yksityiskohtaiset neuvottelut muun muassa hallintojärjestelmästä, tuottamisesta ja perustuslaista saadaan ratkaistua lähiaikoina.

Stubb muistuttaa, että sote-uudistus tehdään, jotta ihmiset saisivat parempia sote-palveluja kuin nykyjärjestelmässä, jota hän pitää nyt eriarvoisena.

– Sote-uudistuksen keskiössä on ihminen, ei poliittinen puolue, eikä hallinto.