Trafi miettii katsastusvälien harventamista

Liikenteen turvallisuusvirastossa harkitaan, pitäisikö auton ensimmäinen katsastus siirtää vuodella eteenpäin ja katsastusvälejä väljentää. Eurooppalaisessa mallissa ensimmäinen katsastus on viimeistään neljäntenä vuonna ja sitten joka toinen vuosi.

Kotimaa
Liikenneonnettomuus Kuopiossa marraskuussa.
Timo Heikura / Yle

Nyt Suomessa uusi auto pitää katsastaa ensimmäisen kerran viimeistään kolmen vuoden iässä. Toinen katsastus on välivuoden jälkeen ja vastedes vuosittain.

Osastonjohtaja Janne Huhtamäki Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista sanoo, että katsastusväleistä kertovan EU-direktiivin soveltamista mietitään myös meillä, mutta virallista selvitystyötä ei ole aloitettu. Katsastusvälit harvenisivat.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, osastonjohtaja Janne Huhtamäki
Liikenteen turvallisuusvirastossa harkitaan, pitäisikö auton ensimmäinen katsastus siirtää vuodella eteenpäin ja katsastusvälejä väljentää.

– Katsastusten määräajat ja katsastusvälit on yksi keino, joka meillä Trafissa on harkinnassa. Yhteiseurooppalaiset säännöt sanovat juuri näin, että viimeistään neljäntenä vuonna ja sen jälkeen joka toinen vuosi auto pitää katsastaa. Me seuraamme katsastusvälien kehittymistä ja ryhdymme toimenpiteisiin, jos osoittautuu, että autokannan kunto antaa siihen mahdollisuuden, Huhtamäki kertoo.

Direktiivissä Euroopan unioni antaa jäsenmaille ohjeet lainsäädäntöön, mutta ei velvoita maita suoraan kirjaamaan direktiiviä laiksi.

Artikkelia täydennetty klo. 10.13

Artikkeliin lisätty video klo. 14.15