Elimäen lukion jatkoaika synnytti sovun säästöistä

Kouvola lakkauttaa neljä pientä kouluaan ensi syksynä. Elimäen lukion sijaan leikkuri heilahtaa Anjalankosken lukiolle

Kouvola
Elimäen lukion piha.
YLE Anna Huittinen

Kouvolassa valtuustoryhmät saivat hierottua kasaan sopimuksen kaupungin palvelujen karsimisesta. Etukäteen sopimuksen syntyminen näytti epätodennäköiseltä, mutta poliittiset ryhmät löysivät yhteisen sävelen kovista päätöksistä huolimatta.

Neljä kyläkoulua lakkautetaan ensi syksynä. Opetus Tirvan, Ratulan, Selänpään ja Ummeljoen kouluissa päättyy kevätlukukauden jälkeen. Säästöjä näiden koulujen lakkauttamisella saadaan reilun miljoonan euron verran.

Vajaa parisataa oppilasta joutuu aloittamaan ensi lukuvuoden uudessa koulussa. Tirvan koulusta oppilaat siirtyvät pääsääntöisesti Kaipiaisten kouluun, Ratulan koulusta Kartanokouluun, Selänpään koulusta Jaalan kouluun ja Ummeljoen koulusta Saviniemen ja Viialan kouluihin. Oppilaiden vanhemmilla on vielä mahdollisuus esittää toive lapsensa lähikoulusta.

Tehtaanmäen koululle lisäaikaa

Reilun 80 oppilaan Tehtaanmäen koulu sen sijaan säästyi, vaikka senkin sulkeminen oli suunnitteilla. Tehtaanmäen koulusta olisi saatu noin 500 000 euron säästö.

– Tehtaanmäen koululle löytyi tässä vaiheessa ymmärrystä. Sellaisiin kuvitelmiin, että tulevaisuudessa ei enää tarvitsisi palveluverkkoihin koskea, niin siihen ei kannata tuudittautua. Jos talous ei parane, niin kaikki on harkittava uudelleen, sanoo Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

Lukioverkkoa tarkasteltava joka vuosi uudelleen

Myös lukiot vähenevät Kouvolassa. Anjalankosken lukio lakkautetaan vuotta suunniteltua aikaisemmin jo ensi syksynä. Lukiolaiset siirtyvät laajenevaan lyseon lukioon keskustaan. Laskelmien mukaan oppilaat saadaan mahtumaan.

Lyseon lukiota laajennetaan niin, että yhteiskoulun ja Lyseon lukiot voidaan yhdistää. Päätökset ovat nyt pöydällä ja suunnittelu noin 1 500 neliön laajennukselle voi alkaa. Laajennusosan valmistuminen vie noin kaksi vuotta. Yhteiskoulun lukio ja Lyseon lukio laajennetaan 7-sarjaiseksi eli kutakin vuosikurssia on seitsemän luokkaa.

Elimäen lukio sen sijaan sai luvan jatkaa. Sillä saatiin synnytettyä poliittinen sopu syntyneeseen sopimukseen. Pysyvyyttä ei ole tässäkään asiassa.

– Kaupungin taloudellisen tilanteen vuoksi lukioverkkoakin joudutaan harkitsemaan joka vuosi uudelleen. Valitettavasti tilanne on tämmöinen, harmittelee Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

Korialaisilla säilyy oma lääkäri vielä jonkun vuoden

Korian terveysasema sai Kouvolassa jatkoaikaa. Terveysasemalla hoidontarpeen arviointi, ajanvaraus ja lääkärin sekä sairaanhoitajan vastaanotot jatkuvat Ratamo-keskuksen valmistumiseen saakka.

– Pysyttiin siinä mitä on korialaisille luvattu. Vasta vuonna 2018 kun Ratamo-keskus avautuu liitetään korialaiset Ratamoon ja silloin oma pieni terveyskeskus jää pois, selittää Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

Säästöt eläköitymisestä

Poliittiset ryhmät sopivat, että rahaa nipistetään henkilöstöstä hyödyntämällä eläkepoistumaa. Henkilöstön eläköitymistä hyödynnetään korkealla tasolla kuten tänä vuonna on tehty. Kouvolassa pyritään siihen, että 30 % hyödynnetään.

– Sieltä saadaan aika hyvin tilalle sitä rahaa, mitä hukattiin tässä sopimuksessa, sanoo Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

Hallituspöydässä käsitellyt asiat tulevat vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi 17. marraskuuta. Jari Larikka uskoo, että tehdyt päätökset pitävät myös valtuustossa.

– Taloudellinen tilanne on sellainen, että vaikeita ratkaisujakaan ei voi lähteä juoksemaan karkuun. Ihmettelen, jos joku ryhmä lähtee rikkomaan tätä sopimusta, uskoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Larikka (kok.).