Tutkimus: Elintapasairauksien ennusmerkkejä jo ekaluokkalaisilla

Pääaterioiden jättäminen väliin ja erittäin sokeripitoiset välipalat näkyvät lasten terveydessä jo ekaluokalta asti. Kuopiossa tehdyssä väitöstutkimuksessa havaittiin, että lapset saavat lähes puolet päivittäisestä energiansaannistaan välipaloista.

Kotimaa
Virvoitusjuomia kaupan hyllyssä.
Virvoitusjuomia kaupan hyllyssä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääateriat jäävät lapsilta väliin hälyttävän usein, selviää Itä-Suomen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Nuoremman tutkijan Aino-Maija Elorannan väitöskirjatutkimuksessa on seurattu 512 kuopiolaisen ekaluokkalaisen elintapoja ja terveyttä. Kuopiolaisilla lapsilla on paljon hyviä asioita ravitsemuksessa, mutta yhä on paljon tekijöitä, jotka eivät ole suositusten mukaisia. Tutkimuksessa on käynyt ilmi, että jopa puolet lapsista ei syö suosituksen mukaista määrää aterioita päivässä.

– Se on hälyttävää. Noin puolet lapsista ei syö kolmea pääateriaa päivittäin ja tämä näkyy terveydessä.

Suurin osa lapsista on vielä terveitä ja esimerkiksi verenpaine ja veren kolesteroli- ja sokeripitoisuudet ovat normaalialueella. Jo ekaluokkalaisilla on jo kuitenkin näkyvissä riskitekijöiden kasaantumista samoille lapsille.

Tämä pääaterioiden väliin jääminen on hälyttävää.

Aino-Maija Eloranta

Väitöstutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston laajempaa Lasten liikunta ja ravitsemus –tutkimusta.

Pääateriat korvataan huonolaatuisilla välipaloilla

Tutkimuksen mukaan välipalat kattavat peräti 40 prosenttia lapsen koko päivän energiansaannista. Silloin olisi tärkeää, että välipalat ovat hyviä myös ravitsemuksellisesti. Näin ei kuitenkaan ole – erityisesti lasten saaman sokerin määrä askarruttaa Aino-Maija Elorantaa.

Suositus on, että vain kymmenen prosenttia lapsen saamasta kokonaisenergiasta saa tulla sokerista. Väitöstutkimuksessa olleilla kuopiolaislapsilla osuus oli keskimäärin yli 12 prosenttia, mutta osalla jopa kaksinkertainen suositukseen verrattuna. Kaksi kolmasosaa lasten saamasta sokerista tulee juuri välipaloista.

– Tämä on liian paljon, tutkija sanoo.

Joistakin välipaloista lapsen päivittäinen sokeritarve voi täyttyä parilla tai reilulla yhdelläkin annoksella. Esimerkiksi maustetussa viilissä tai välipalarahkassa sokeria voi olla 8–12 sokeripalan edestä.

Lapsilla näkyvät samat ongelmat kuin aikuisilla

Lapset saavat edelleen suosituksia enemmän sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa. Ruokavaliossa on suosituksia vähemmän pehmeitä rasvoja, kuitua ja ravintoaineista rautaa ja D-vitamiinia.Ruoka-ainetasolla suurimpia ongelmia ovat sokeroitujen juomien juominen. Elorannan mukaan iso osa lapsista käyttää sokeroituja mehuja ja limppareita päivittäin.– Isolla osalla lapsista ruokavaliosta puuttuvat lähes kokonaan myös kasvikset, hedelmät ja marjat. Tutkimus osoitti, että vain noin viisi prosenttia lapsista syö suosituksen mukaisen määrän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suositus on viisi lapsenannosta päivässä, nuorempi tutkija Aino-Maija Eloranta sanoo.

Haitallista ei ole vain mitä syödään vaan miten syödään.

Aino-Maija Eloranta

Nopea syöminen yhteydessä lasten ylipainoon

Ratkaisevaa ei ole vain se, mitä syödään vaan myös se, miten syödään. Nopea syöminen ja kylläisyyden heikko tunteminen lisäävät ylipainon riskiä lapsilla.

– Valitettavasti meillä ei ole vielä riittävästi keinoja tunnistaa lasten epäterveellistä syömiskäyttäytymistä ja puuttua siihen neuvonnassa ja perusterveydenhoidossa.

Lasten huonot ruokailutottumukset näkyvät terveydessä jo lapsena. Lasten terveyttä voidaan parantaa ruokavaliota parantamalla. Suurien kansansairauksien eli sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen alku on usein jo lapsuudessa ja nuoruudessa.

Tutkimuksessa todetaan myös, että lapset, joiden perheiden sosioekonominen asema oli alhainen, söivät epätodennäköisimmin suositusten mukaisesti.

Aino-Maija Elorannan väitöskirjatyö Ruokavalio, kehon rasvapitoisuus ja aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautuminen alakouluikäisten lasten väestöotoksessa tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.12.2014.