Oliver ja Maronas pääsivät mekkoihin – muodista apua löytökoirille

Tamperelainen kuvataiteilija Sanni Seppä on keksinyt uuden tavan auttaa Romanian löytökoiria. Seppä maalaa koirista kuvia mekkoihin ja huutokauppaa asut koirien hyväksi.

Kotimaa
Katukoirien auttajat Riikka Hietala ja kuvataiteilija Sanni Seppä esittelevät Sepän kuvittamia mekkoja.
Petra Ketonen / Yle

Romanian kulkukoiraongelma on saanut monet suomalaiset yksityishenkilöt ja yhdistykset huolestumaan. Muun muassa Koirakamuille jeesiä -yhdistys auttaa rahoittamalla löytökoirien sterilointia ja hoitoa yhteistyössä mukana olevilla koiratarhoilla. Koiria voi myös adoptoida Suomeen.

Tamperelainen kuvataiteilija Sanni Seppä on adoptoinut romanialaisen koiran ja halusi auttaa sen lajitovereita omalla työllään.

– Aloin miettiä, mikä myy ja mikä ihmisiä kiinnostaa - vaatteet. Tein aikaisemmin seinän kokoisia puuväripiirustuksia, joihin meni satoja tunteja. Lopulta olin burn outin partaalla eikä kukaan ostanut niin suuria ja kalliita teoksia.

Seppä keksi hankkia kirpputorilta vaatteita ja maalata niihin koirien kuvia. Koirakamuille Jeesiä -yhdistyksen varapuheenjohtaja Riikka Hietala innostui Sepän ideasta.

– Ajattelin, että onpa hyvä projekti ja selkeät tavoitteet. Tämä on ollut aivan loistavaa - töitä on valmistunut ja me olemme saaneet avustuskohteillemme apua. Sitä kun tulee vain yksityishenkilöiltä ja yhdistyksiltä. Romanian hallitus ei auta koirien hoitamista yhtään.

Koiraongelma alkoi Ceausescun aikoina

Maronas-koira tuli namujen avulla silitettäväksi, mutta sillä on rankkoja kokemuksia paikallisten rankkureiden käsittelystä. Se pelkää kaulapantaa ja remmiä, mutta nyt se totuttelee niihin.

Riikka Hietala

Romanian kulkukoiraongelman juuret ovat 1980-luvulla diktaattori Ceausescun valtakaudella. Perheet muuttivat maalta kaupunkiin ja koirat eivät mahtuneet pieniin kaupunkiasuntoihin. Kulkukoirien määrä kasvoi räjähdysmäisesti ja niitä alettiin tappaa joukkolopetuksissa ja myrkyttämällä. Nykyään terveiden kulkukoirien tappaminen on laissa kielletty, mutta rankkurin nappaamat koirat lopetetaan 14 vuorokauden kuluessa, jos niille ei löydy ottajaa.

Koirakamuille Jeesiä -yhdistys auttaa lahjoitusvaroin koiria yhteistyötarhoilla.

– Sterilisaatiot on ensimmäinen asia, jolla saadaan estettyä uusien kärsivien koirien syntyminen. Koiria auttaa useampikin suomalainen järjestö, mutta keskittymme lisäksi adoptiotoimintaan. Se on yksittäisen koiran elämänlaadun parantamista. Me käymme paikan päällä ja katsomme tarhalta kotikoiriksi sopivat, kertoo Riikka Hietala.

Vaatteet myydään huutokaupassa

Aloin miettiä, mikä myy ja mikä ihmisiä kiinnostaa - vaatteet. Tein aikaisemmin seinän kokoisia puuväripiirustuksia, joihin meni satoja tunteja. Lopulta olin burn outin partaalla eikä kukaan ostanut niin suuria ja kalliita teoksia.

Sanni Seppä

Riikka Hietala ja Sanni Seppä palasivat vastikään Romaniasta, missä he vierailivat muun muassa yhteistyötarhalla Vulcanassa. Monet matkalla tavatut koirat päätyvät kuvina mekkoihin ja hameisiin.

– Vaaleanpunaisessa mekossa on kuva Oliver-pennusta, joka on otettu talteen koiratarhan pihasta. Eräs koiraäiti pyöräytti pennut ja eläintensuojelijaystävämme pelasti sen tarhalle turvaan, Riikka Hietala kertoo.

– Hameessa on kuva Maronas-koirasta, joka on iso ja arka. Se tuli namujen avulla silitettäväksi, mutta sillä on rankkoja kokemuksia paikallisten rankkureiden käsittelystä. Se pelkää kaulapantaa ja remmiä, mutta nyt se totuttelee niihin. Kun käyttäytyminen tulee kotikoiramaisemmaksi, sekin voi tulla adoptoitavaksi.

– Noki pelastettiin autokaupan pihasta Vulcanan koiratarhalle ja Sanni sai antaa sille nimen. Seuraamme koirien kehittymistä päivittäin puhelimella ja videoiden välityksellä.

Sanni Seppä huutokauppaa kuvittamansa vaatteet. Mekon lähtöhinta voi olla 60 euroa ja huutojen myötä hinta on noussut korkeimmillaan 155 euroon.

– Laitoin tietoisesti alhaisen lähtöhinnan. Normaalisti en tekisi tilaustyötä noin halvalla, mutta halusin, että myös köyhemmällä ihmisellä on mahdollisuus auttaa.

Seppä aikoo jatkaa vaatteiden kuvittamista ainakin helmikuulle. Viikossa syntyy kaksi maalausta.