Satoihin palasiin särkynyt renessanssipatsas koottiin uudelleen – video

Konservaattorit kokosivat uudelleen New Yorkissa näytteillä olleen renessanssipatsaan sen jälkeen kun se oli pudonnut ja särkynyt 12 vuotta sitten.

kulttuuri
New Yorkin Metropolitan-taidemuseon konservaattorit kokoamassa uudelleen satoihin palasiin särkynyttä renessanssipatsasta.
New Yorkin Metropolitan-taidemuseon konservaattorit kokoamassa uudelleen satoihin palasiin särkynyttä Adam-patsasta.

Konservaattorit ovat saaneet valmiiksi New Yorkin Metropolitan-taidemuseossa näytteillä olleen marmoripatsaan uudelleenkokoamisen. Konservointityö kesti yhteensä 12 vuotta.

Adam-niminen patsas särkyi 28 suurempaan ja satoihin pienempiin palasiin, kun sen puinen jalusta petti sen painon alla museossa vuonna 2002. Luonnollisen kokoisen ihmispatsaan veisti Tullio Lombardo Italiassa 1400-luvun lopulla. Sitä pidetään yhtenä tärkeimmistä Firenzen ulkopuolella näytteillä olevista renessanssiajan patsaista.

Metropolitan-museon konservaattorin Carolyn Riccardellin mukaan hän ja hänen kollegansa käyttivät patsaan kokoamisessa muun muassa 3D-tekniikkaa. Patsaan koossapitävän tukikehikon suunnitteluun kului useita vuosia.

Lopulta patsaan varsinainen kokoaminen kesti kaksi vuotta. Konservaattorit käyttivät akryyliliimaa palojen yhteenliittämiseen.

– Se on hyvin kestävää, eikä se kellastu. Liima on myös liuotettavissa, Riccardelli sanoi.

– Nilkoissa on kaksi pienempää tukilastaa ja vasemmassa polvessa on yksi isompi. Murtumakohdat osuivat niissä kohdin hyvin jyrkkiin kulmiin, joten meistä oli tarpeellista lisätä niihin hieman lisätukea. Kaikki muut palaset on liitetty toisiinsa pelkällä liimalla, hän jatkoi.

Museon 3D-mallinnustekniikan johtaja Ronald Street sanoi, että hän alkoi mallintaa patsasta heti sen jälkeen kun se oli särkynyt.

– Mallintamistekniikalla pystyimme tarkastelemaan patsaan ongelmakohtia, kuten vasenta polvea. Pystyimme tutkimaan, erilaisia tukilastavaihtoehtoja, mitä tapahtuu, jos poraamme tähän reiän sitä varten, entä jos emme poraa ja niin edelleen. Pystyimme tutkimaan etukäteen eri liima- ja tukivaihtoehtoja sekä käymään läpi kokoamisen vaatimat rasitustestit mallinnustekniikalla, Street kertoi.

Adam on osa New Yorkin Metropolitan-taidemuseon pysyvää näyttelyä.

Lähteet: Reuters