1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veteraaneja riittää kuntoutettavaksi Lapissa ainakin vuoteen 2025

Veteraaneja kuntoutetaan Lapissa ainakin vuoteen 2025, arvioi Lapin Kuntoutus Oy. Lapin veteraanit ovat keskimäärin nuorempia kuin muualla maassa.

Lapin Kuntoutus Oy ja Lapin keskussairaalan toimintoja on samassa tilassa Lapin keskussairaalan vieressä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Lapin Kuntoutus Oy:n toimitusjohtaja Eija Räihä sanoo, että tämä johtuu Lapin sodasta.

– Kun eteläisemässä Suomessa alettiin sodan jälkeen rakentamaan, täällä alkoi Lapin sota. Meillä on veteraanitunnuksen saaneiden joukossa myös sellaisia, jotka olivat siihen aikaan nuoria. He auttoivat esimerkiksi lehmien kuljetuksissa ja olivat pikkulottina, Räihä sanoo.

Koko Suomessa veteraanien keski-ikä on noin 90 vuotta. Räihä ei osaa antaa tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon nuorempia Lapin veteraanit keskimäärin ovat.

Kuntoutus siirtyy sairaalan tieltä

Lapin Kuntoutus Oy on voittoa tavoittelematon yritys, josta 60 prosenttia omistaa Invalidiliitto ja 40 prosenttia Rovaniemen Veljes-sairaskotisäätiö. Yhtiö järjestää kuntoutuspalveluja Rovaniemellä Ilkan tiloissa. Invalidiliiton omistamat Ilkan tilat sijaitsevat Lapin keskussairaalan naapurissa. Ilkan tiloista noin 85 prosenttia on tällä hetkellä vuokrattuna Lapin Kuntoutus Oy:lle ja loput Lapin sairaanhoitopiirille. Näiden tiloihin yhteydessä olevat Veljeskoti ja Veljestupa ovat kokonaan vuokrattuna Lapin Kuntoutus Oy:lle. Nämä tilat omistaa Rovaniemen Veljes-sairaskotisäätiö.

Kun veteraanien määrä lähivuosina vähenee, vaativa laitoskuntoutus siirtyy Ilkasta viereiseen Veljeskotiin. Ilkasta vapautuu tilaa Lapin sairaanhoitopiirille, joka aikoo siirtää Ilkan tiloihin psykiatrisen hoidon muun muassa Muurolan sairaalasta. Lapin Kuntoutus Oy arvioi, että Veljeskoti on täysillä veteraanien käytössä ensi vuoden saakka ja vasta vuonna 2016 veteraanikuntoutettavien määrä alkaa vähentyä.

Lapin sairaanhoitopiiri ostaa Ilkan kiinteistön siinä vaiheessa, kun se on vuokrannut puolet tiloista tai viimeistän vuoden 2016 lopussa. Jos Lapin Kuntoutus tarvitsee vielä tuossa vaiheessa Ilkan tiloja, yhtiö vuokraa niitä sairaanhoitopiiriltä. Yhtiön mukaan Ilkan tiloille saattaa vielä olla käyttöä työelämän kuntoutusta varten.

Lapin Kuntoutus Oy päättää Veljestustuvan kohtalosta siinä vaiheessa, kun sinne ei ole enää tulossa veteraaneja asumaan. Yhtiö etsii tiloja avokuntoutusta varten kaupungilta. Allasterapiaa annetaan juuri remontoidussa Veljeskodin altaassa. Yhtiön työntekijät siirtyvät kuntoutusmuotojen mukana uusiin tiloihin.