Hyvät lasten- ja nuortenelokuvat auttavat vaikeiden asioiden käsittelemisessä

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuorten elokuvien festivaali näkyy ja kuuluu kaupungissa jälleen viikon ajan. Festivaalin aikana esitetään yhteensä peräti 130 elokuvaa lapsille ja nuorille.

Kotimaa
Akseli Tuomivaaran ohjaama elokuva Korso
Oulun elokuvakeskus

Tänä vuonna Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali on valinnut teemakseen Tšekin, josta tulee yhä paljon lasten- ja nuortenelokuvia. Yksi vanhoista kestosuosikeista on Myyrä. Nyt 33. kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali tarjoaa myös uutta lasten- ja nuortenelokuvaa Tšekistä.

Tšekkiläinen lasten- ja nuortenelokuva tunnetaan muun muassa huumoristaan ja korkeatasoisista animaatioistaan, mutta maasta tulee myös dokumentteja. Tämän vuoden ohjelmistosta löytyy esimerkiksi elokuva Flamencon kasvatit, joka kertoo kahdesta lahjakkaasta lapsesta. Dokumentissa toinen soittaa kitaraa ja toinen laulaa flamencoa.

– Elokuvassa käsitellään muun muassa kaksitoistavuotiaan lapsen unelmia. Onko lapsen tahto lavalla oleminen ja tähteys vai haluaako hän mieluummin olla lapsi. Dokumentti ruotii myös manageri-isän kunnianhimoa, kertoo festivaalijohtaja Eszter Vuojala.

Elokuva voi auttaa lasta asioiden käsittelyssä

Lapsen paras ominaisuus on uteliaisuus ja tätä linjaa festivaaliohjelmistossa edustaa Maija Mehiläinen. Nykyaikana myös rankat teemat ovat tärkeitä. Olipa kyse syömishäiriöistä, koulukiusaamisesta, uusioperheiden haasteista tai psyykkisistä ongelmista, niin elokuvassa on yleensä helppo käsitellä vaikeitakin teemoja.

– Opettajat ovat huomanneet tämän ja sen takia he tulevat tälle festivaalille mielellään ja tuovat myös tänne mukanaan lapsia. Joskus yksi hyvä elokuva vaikuttaa enemmän kuin tuhat sanaa, sanoo Eszter Vuojala.