Irakin armeija valtaa takaisin öljynjalostamokaupunkia

Irakin armeija kertoo vallanneensa takaisin osia tärkeästä öljynjalostamokaupungista ääri-islamilaisilta Isis-taistelijoilta Bagdadin pohjoispuolella.

Ulkomaat
Öljynjalostamo Baijissa Pohjois-Irakissa
Irakin suurin öljynjalostamo Baijissa Pohjois-Irakissa, jonka hallinnasta on käyty taisteluja.EPA

Irakin armeijan sotilaat ovat vallanneet takaisin osia Baijin kaupungista ääri-islamilaisilta Isis-taistelijoilta, kertoo Irakin armeija. Armeijan mukaan se on onnistunut saamaan haltuunsa kaupungin keskustan, mutta taisteluita käydään yhä muissa osissa kaupunkia.

Baiji sijaitsee 250 kilometriä Bagdadin pohjoispuolella. Sen laitamilla on Irakin suurin öljynjalostamo. Toistaiseksi on epäselvää, kenen hallussa öljynjalostamo parhaillaan on. Isis-taistelijat ovat piirittäneet jalostamoa useita kuukausia. Pieni ryhmittymä Irakin armeijan joukkoja on sinnitellyt piirityksessä jalostamon sisällä.

Baiji on strategisesti tärkeä ja sen saaminen takaisin hallituksen joukkojen haltuun antaisi Irakin armeijalle tarpeellisen tukikohdan sen pyrkiessä etenemään kohti Isisin hallussa olevaa Tikritin kaupunkia.

Baijin valtaus olisi merkittävä erävoitto Irakin armeijalle, jota on piinannut laimea taistelumoraali ja rintamakarkuruus viime kuukausina.

Viime viikkoina armeija on onnistunut valtaamaan Isisiltä takaisin useita pienempiä kaupunkeja ja kyliä. Yhdysvaltain ilmaiskut ovat auttaneet Irakin armeijaa ja kurdien peshmerga-joukkoja taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvaltain johtama liittouma teki perjantaina useita ilmaiskuja Baijin lähistöllä.

Lähteet: AP