Seinäjoen kirjaston oven käyttöönotto on milleistä kiinni

Seinäjoen kaupunginkirjasto Apilan pääoven toimiminen on nyt milleistä kiinni. Kirjaston pääovi on ollut kestopuheenaihe Seinäjoella siitä lähtien, kun se poistettiin käytöstä noin puolitoista vuotta sitten ja väki ohjattiin kulkemaan sivuovesta. Lokakuussa toivo virisi, kun pitkällisen prosessin jälkeen kirjastoon saatiin kokonaan uusi ovi, mutta vieläkin kansa käy kirjastoon sivuovesta.

kulttuuri
Seinäjoen kaupunginkirjasto Apilan ovi.
Uusi ovi on jo paikoillaan, mutta siitä ei vielä ohjata. Anssi Leppänen / Yle

Seinäjoen kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi kertoo, että Seinäjoen pääkirjasto Apilan uusi ovi on periaatteessa käyttökunnossa. Kaikki ei kuitenkaan vielä toimi, kuten pitäisi, siksi oven käyttöönottoa lykättiin siihen saakka, kunnes viimeinenkin milli on justeerattu kohdalleen. Kaupunkilaisten onneksi millillä ei nyt tarkoiteta miljoonia, vaan millimetrejä.

- Viimeisessä käyttöönoton testausvaiheessa todettiin, että oviautomatiikan ja sähköisen lukon yhteydessä oli vielä pientä ongelmaa, kertoo Aittoniemi.

Sähkölukon salpa ei mene kiinni, koska oven sovitus on muutaman millimetrin väärässä asennossa. Tällä hetkellä lukon toimittanut yritys ja oven toimittanut yritys ratkovat asiaa keskenään.

Ovivalmistajan asentaja on tulossa paikalle keskiviikkona, joten ovi voi olla piankin toimintakunnossa. Paljon huomiota saaneen kirjaston oven kuntoon saattaminen nousee ilmeisen korkealle myös ovifirman aikatauluissa.

- Sanotaan, että ymmärsivät, että nyt on syytä tulla rivakasti, naurahtaa Jussi Aittoniemi.

Uuden oven avaa liiketunnistukseen perustuva automatiikka. Yhdeksi ongelmaksi osoittautunut painonappijärjestelmä on kokonaan ohitettu. Sähkölukkoa käytetään aikakytkentään eli kirjaston ovi menee automaattisesti lukkoon ja aukeaa kirjaston aikataulujen mukaan.