Kopiokone pistää ankarasti kampoihin rahanväärentäjille

Useimmat värikopiokoneet yksinkertaisesti kieltäytyvät ottamasta kopiota setelistä. Tekniikka on ollut käytössä jo 90-luvun puolivälistä lähtien.

tekniikka
50 euron seteli
Mika Viljanen / Yle

Viiden pienen ympyrän muodostamat kuviot eivät ole setelissä koristeina. Niillä on tärkeä tehtävä setelien kopiosuojauksessa.

Niin sanottu EURion-tekniikka kehitettiin jo vuonna 1996. Tuolloin värikopiokoneet yleistyivät ja kehittyivät hurjaa vauhtia. Rahanväärentäjille tämä oli hyvä uutinen, mutta uusi keksintö laittoi kapuloita rattaisiin.

Useimmat nykyaikaiset kopiokoneet käyttävät kyseistä tekniikkaa ja setelin kopioiminen ei yleensä onnistu. EURion kuviota käytetäänkin nykyään laajasti seteleissä ympäri maailman kopioinnin estämiseksi.

Setelin kopiointi jää muistiin

Entäpä jos joku näppärä rikollinen pystyy kiertämään suojauksen? Lisää huonoja uutisia väärentäjälle.

– Jos väärentäjä kaikesta huolimatta onnistuu setelistä kopion ottamaan niin laite kirjaa muistiin tapahtuman, laitteen sarjanumeron ja jopa kellonajan, sanoo Canonin aluejohtaja Janne Malinen.

Varsin moni kopiointiin tarkoitetu monitoimikone on nykyään kytketty verkkoon. Voisi siis olettaa, että laite pystyisi toimittamaan setelin kopioinnin yrityksestä tiedot suoraan poliisille.

– Aika usein tätä kysytään minulta. Ihan kaikkien valmistajien osalta en ihan tarkkaan tiedä käytäntöjä. Sen voin sanoa, että meidän perusmallisessa monitoimikoneessa ei tällaista ominaisuutta ole, aluejohtaja Malinen sanoo salaperäisesti.

Juttua korjattu 16.35: Aiemmin artikkelissa mainittu Markus Kuhn ei kehittänyt kopiosuojausta vaan löysi sen vuonna 2002.