Hirvasen koulu siirtymässä nelostien varresta

Uurainen on jo vuosia suunnitellut uuden koulun rakentamista Hirvaskankaalle. Vanhan koulun kupeeseen viipaleilla ostettu lisäaika on nyt umpeutumassa: koulu kasvaa niin voimakkaasti, että tila on loppumassa. Oma lukunsa on vanhan koulun sisäilmaongelma.

Uurainen
Yksityisen päiväkoti Kädenjäljen viereen Uuraisten Hirvaskankaalle soramonttuun nousee uusi koulu.
Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Uudelle Hirvasen koululle on tarjolla kaksikin sopivaa tonttia, molemmat Uuraistentien varressa – joko vanhassa soramontussa tai sen laidalla.

Koulun rakennuspaikasta järjestettiin maanatai-iltana kuntalaistilaisuus, jonka antia myös koulun suunnitteluryhmä myötäilee: se esittää ensi viikolla kokoontuvalle sivistyslautakunnalle uuden koulun rakentamista yksityisen päiväkodin viereen soramonttuun.

Montun laidalle jäävä kolmiomainen tontti haluttaisiin varata esimerkiksi yritystoiminnalle.

–Valitaanpa kumpi tontti hyvänsä, liikennejärjestelyjä joudutaan pohtimaan, sillä uutta liittymää Uuraistentiehen tuskin voidaan tehdä. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja, myös rakennusmaana, kunnaninsinööri Marko Konola sanoo.

Lopullisen päätöksen koulun sijoittumisesta tehnee kunnanhallitus 1. joulukuuta.

Äänekoski voisi vielä päästä mukaan

Uurainen on laajentanut sisäilmaongelmista kärsivää ja voimakkaasti kasvavaa Hirvasen koulua viipaleilla, mutta muutaman vuoden kuluttua nekään eivät enää riitä, ja koulu on pakko rakentaa. Tällä hetkellä koulussa on noin 120 oppilasta.

Vuosien varrella Uurainen on neuvotellut yhteisen koulun rakentamisesta Äänekosken kaupungin kanssa, mutta suunnitelmat ovat kariutuneet.

– On hämmästyttävää, että Äänekoski suunnittelee itse oman uuden koulun rakentamista Koivistonkylälle, muutaman kilometrin päähän Hirvasen koulusta. Yhteinen koulu tulisi molemmille kunnille halvemmaksi, sanoo kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Pirjo Käpylä.

Uuraisten tekninen toimi on laskenut uuden koulun kustannusarvioksi 3,5 miljoonaa euroa.

Käpylän mukaan Äänekosken on vielä mahdollista päästä mukaan – jos päätös tehdään pian.

– Me haluaisimme, että Äänekoski tulisi mukaan, mutta jos he eivät halua, meillä juna menee eteenpäin.

Alueen asukkaiden mielipiteille painoa

Tavoitteena on, että koulun rakentaminen alkaisi 2016 ja syyslukukausi 2017 aloitettaisiin uudessa koulussa.

– Meidän pitäisi yrittää päästä mahdollisimman nopeasti eteenpäin hankkeessa ja hyödyntää rakennusalan pieni matalasuhdanne. Suunnittelusta on kiinni, miten päästään eteenpäin, Konola sanoo.

Miljoonahanke vetää kunnan talouden tiukille, varsinkin kun keskustaan on vasta rakennettu uusi liikuntahalli.

– Laskelmia on tehty, että rakentamisesta selvitään, mutta jos kustannusarvio nousee kovin paljon, hankaluuksia tulee. Ensi vuodelle investointiosaan on koulurakentamiselle tehty tilaa ja muutenkin investointeja karsittu. Uusia tiehankkeita tai tonttialueita ei nyt avata, Konola kertoo.

– Koulu suunnitellaan niin, että budjetissa pysytään mahdollisimman hyvin, myös Käpylä vahvistaa.

Hirvasen koululla järjestettiin maanantai-iltana harvinainen infopalaveri, jossa kuultiin myös alueen asukkaiden näkemyksiä koulun rakentamispaikasta.

- Koulun rakentamisen aikataulu on ollut meillä selvillä jo useamman vuoden. Arvelen, ettei vastaavia tilaisuuksia ole muissa kunnissa järjestetty. Me pidämme hyvänä, että kuntalaiset otetaan suunnitteluun mukaan, Konola sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus