Hyppää sisältöön

Muistatko helmitaulun? Entä episkoopin? Koulunäyttely vie pitkistä pulpeteista kosketusnäytön äärelle

Nykytabletti ja rihvelitaulu eivät eroa toisistaan paljonkaan muodoltaan. Niiden käyttötavoissakin on samankaltaisuutta, mutta sisällössä vissi ero. Koulun käynti on muuttunut vuosikymmenten varrella huikeasti. Näyttely tarjoaa Kokkolassa mahdollisuuden löytää omien kouluvuosiensa maisemia.

1800-luvulla pulpetit olivat pitkiä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Rihvelitaulusta kosketusnäyttöön -näyttely esittelee koulun kehitystäK.H. Renlundin museon (siirryt toiseen palveluun)pedagogiossa Kokkolassa. Joidenkin nykykoulujen sohviin ja säkkituoleihin on tehty pitkä matka 1800-luvun pitkistä pulpeteista. Niissä nähtiin aikanaan selvä hyöty, kertoo tutkimusamanuenssi Erik Engberg:

– Ajateltiin olevan hyvästä, että oppilas oppii keskittymään hälinässä opettajan ohjatessa eri-ikäisiä oppilaita erilaisissa tehtävissä.

Eri ajoilla on omat erikoisuutensa. 1930–40-lukujen luokassa pulpetit olivat jo pienentyneet ja harmoni kuului olennaisena osana luokkaan. 50–60-luvulla paperin sisältö heijastettiin seinälle episkoopilla eli pintakuvaheittäjällä. 70–80-lukuja valottaa teinin huone.

Näyttelystä löytyy myös todistuksia, lukukirjoja ja käsialan opetteluvihkoja. Puupenaali ja vohvelikangaspussukka – monen muistoja.

Tabletti ja rihvelitaulu eivät poikkea muodoltaan toisistaan paljonkaan.

Tutkimusamanuenssi Erik Engberg

Myös kouluruokailun kehitys käy museossa ilmi: kuljettiinhan opissa pitkään oman maitopullon ja paperiin käärityn näkkileivän kanssa. Ilmainen kouluruokailu vakiintui 40-luvulta lähtien, mutta eväitä tuotiin pitkään.

Näyttelyn nimen lupaamaan rihvelitaulua mukana ei vielä ole. Ympyrä kuitenkin sulkeutuu toisen pään eli kosketusnäytön kanssa, sillä laitteissa on paljon samaa, vaikka sisältö eroaakin, sanoo Engberg:

– Tabletti ja rihvelitaulu eivät poikkea muodoltaan toisistaan paljonkaan. Toimintaperiaate on myös melko lähellä: rihvelitauluun kirjoitettiin kynällä tai erikoisliidulla. Nykyään taas kosketusnäyttöä hiplataan sormella.