Sinunkin pennosesi voivat edistää Suomen taloutta – tai murentaa sitä

Kotitalouden kulutuksella on iso merkitys kansantalouteen, vaikka Suomen talous ei nousekaan pelkästään toistemme paitoja pesemällä. Kansantaloustieteilijä kertoo, millä tavoin tavallisen kuluttajan valinnat vaikuttavat oman alueen talouteen sekä Suomen kansantalouteen.

Kotimaa
Myyjä ottaa rahaa kassasta.
Yle

Joulun alla kulutetaan tavanomaista enemmän. Halutaan ostaa tavallista parempaa ruokaa, hankitaan lahjoja läheisille. Kukin kuluttaa omien mahdollisuuksiensa mukaan.

Esimerkiksi Etelä-Karjalaan tulla tupsahtaa joulukuun alussa ylimääräinen taloudellinen piristysruiske, kun lähes 90 000 verovelvollista saa veronpalautusta. Verottaja palauttaa joulukuun alussa maakuntaan 57 miljoonaa euroa.

Kotitalouksien kulutuksen merkityksestä aluetaloudelle ja kansantaloudelle on monia näkemyksiä. Lähes vastakkaisia keskenään ovat seuraavat sanonnat:

"Ei Suomen taloutta nosteta pesemällä toinen toistemme paitoja." "Osta kotimaista, tarjoa työtä suomalaisille."

Molemmissa sanonnoissa on vinhaa perää, vahvistaa kansantaloustieteilijä.

Kotitalouksien kulutus on merkittävä tekijä kansantaloudessa.

Kansantaloustieteilijä Jorma Sappinen

Kotitalouksien kulutuksella on iso merkitys

Kokonaiskysynnästä yksityisen kulutuksen osuus on noin 40 prosenttia.

– Kotitalouksien kulutus on merkittävä tekijä kansantaloudessa, kiteyttää kansantaloustieteilijä Jorma Sappinen Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteellisestä tiedekunnasta.

Myös vienti, julkinen kulutus sekä investoinnit vaikuttavat kansatalouteen.

– Kotitalouksien kulutuksen supistuminen pienentää kokonaiskysyntää ja heikentää työllisyyttä. Näin käy, elleivät vienti, julkinen kulutus ja investoinnit samaan aikaan kasva. Tällä hetkellä bruttokansantuote supistuu, joten juuri kulutuskysynnällä voidaan pitää yllä kokonaiskysyntää, Jorma Sappinen sanoo.

"Kuluta palveluita, jos on varaa!"

Jokaisen kotitalouden oma päätös on, millaisia kulutusvalintoja se tekee.

– Esimerkiksi pahasti velkaantunutta kotitaloutta ei ole syytä rohkaista kovasti kuluttamaan, Jorma Sappinen tiivistää.

Suomessa kuitenkin on myös kotitalouksia, joilla on käytettävissä tuloja ja jotka eivät ole velkaantuneita.

– Oman alueen palveluita ostamalla voi pitää yllä paikallista työllisyyttä.

Pahasti velkaantunutta kotitaloutta ei ole syytä rohkaista kuluttamaan.

Kansantaloustieteilijä Jorma Sappinen

– Käymällä hierojalla, parturissa, ravintolassa, suosimalla paikallista tuotantoa, voi tehdä hyvää aluetaloudelle, kansantaloustieteilijä suosittelee.

Tuontitavaroitakaan ei pidä boikotoida

Vaikka Jorma Sappinen korostaa palveluiden oston työllistävää vaikutusta, hän muistuttaa myös siitä, että pelkästään pesemällä toistemme paitoja emme pärjää.

– Suomi on pieni avoin talous, joka on riippuvainen ulkomaankaupasta. Jos suosi kotimaista -ajattelu laajenee maailmalla, se on Suomen viennin kannalta huono juttu. Valtion ei siis ole syytä kovin suuresti kampanjoida kotimaisen puolesta.

– On jokaisen kotitalouden itse päätettävissä, mitä haluaa tukea. Yleisestä pessimismistä olisi syytä päästä, sillä se ei edistä kansantaloutta, kansantaloustieteilijä Jorma Sappinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo.