Mikä mättää sosiaali- ja terveyspalveluissa? – kyllä kansa tietää

Pohjoiskarjalaisia pyydetään isolla joukolla mukaan kehittämään maakunnallisia, oman mallin mukaan räätälöityjä sosiaali- ja terveyspalveluita. Siun sote -hankkeen väki jalkautuu marraskuussa yleisötilaisuuksiin ja erilaisiin kohtaamispakkoihin. Mielipiteitä kerätään myös Otakantaa.fi-sivustolla.

Kotimaa
Kartalla Pohjois-Karjala ja Heinävesi sekä alueen asukasmäärä eli 169 000 ihmistä.
Yle

Pohjoiskarjalaiset halutaan mukaan kehittämään maakuntaan hyviä ja toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Syksyn aikana noin 500 alan paikallista ammattilaista on jo kertonut oman näkemyksensä palvelujen pullonkauloista. Ammattilaisten listan mukaan ongelmia tuottavat muun muassa yhteydensaanti, jäykät käytännöt, palveluiden koordinoimattomuus ja organisaatioiden jyrkät rajat.

Siun sote -tuotantomallia kehittävä väki haluaa seuraavaksi kuulla suoraan asukkailta, mikä nykyisin mättää sote-palveluissa.

Palautetta kerätään yleisötilaisuuksissa ja Otakantaa-nettisivustolla. Yleisötilaisuudet ovat Lieksassa (19.11.), Nurmeksessa (20.11.) Ilomantsissa (25.11.), Joensuussa (26.11.) ja Kiteellä (27.11.).

Lisäksi väki jalkautuu muun muassa terveyskeskuksiin ja järjestöjen tapaamisiin. Tiedonkeruu järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen kanssa.

Kentälle jalkautuu noin 30 henkilöä. Sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula tietää, että vain pieni osa ihmisistä tulee isoihin yleisötilaisuuksiin.

Me yritetään nyt mennä sinne, missä ihmiset ovat.

Elina Pajula

– Joten me yritetään nyt mennä sinne, missä ihmiset ovat eli erilaisiin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin, kauppakeskuksiin, yhdistysten kokouksiin ja kirjastoon.

Tiedonkeruussa on mukana Karelia-ammattikorkeakoulun, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita.

– Kerätään eri menetelmillä ihmisiltä tietoa ja palautetta siitä, miten he näkee palveluiden toimivuuden tällä hetkellä, Elina Pajula sanoo.

Uutta tuotantomallia palveluille ryhdytään suunnittelemaan tiedonkeruun jälkeen eli alkuvuodesta 2015.

Siun sote -hankkeen tavoite on, että ehdotus Pohjois-Karjalan yhteisestä palvelutuotantomallista valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.