Suurmiehen pappilasta voisi tulla jotain suurta – "Chydeniuksen arvo nousee vielä sfääreihin"

Anders Chydeniuksen 1730-luvulla luvulla rakennettu pappila Kokkolassa on yksi Suomen vanhimpia. Huonoon kuntoon päässeen pappilan kunnostusta ja tulevaa käyttöä aletaan nyt selvittää. Kulttuurialan konsultti tekisi pappilasta vetonaulan, joka korostaisi Chydeniuksen perintöä ja visioita.

Kotimaa
Chydeniuksen pappila.
Chydeniuksen pappila.Kaje Komulainen / Yle

Kokkolan Kirkonmäellä sijaitseva pappila on vuosien varrella ollut niin luokkatiloina kuin asuinhuoneistona. Historiallisesti ja arkkitehtonisesti arvokasrakennus on nykyään melko huonossa kunnossa.

Nyt aloitetaan selvitystyö , jonka aikana on tarkoitus tutkia pappilan korjaustarve ja se, mihin rakennusta voisi tulevaisuudessa käyttää. Pappilayhdistyksen puheenjohtaja Gustaf Björkstrand korostaa pappilan merkitystä sekä rakennuksena ettäAnders Chydeniuksen (siirryt toiseen palveluun)henkeä vaalivana kulttuurifoorumina.

Kulttuurialan konsultti Lauri Tuomi-Nikula visioi Yle Keski-Pohjanmaan haastattelussa, että jo pelkästään kulttuurinäkökulmasta Chydeniuksen perinnöstä voi irrottaa paljon ideoita.

– Tasa-arvo, demokratia ja yksilön vapaus – siinähän sitä on jo kummasti aihepiiriä. Kokkola on tietyllä tavalla unohtanut Chydeniuksen perinnön läsnäolon, harmittelee Tuomi-Nikula.

Chydeniuksen ideoita hänen mukaansa kyllä käytetään, mutta itse karoliininen pappilarakennus on ainutlaatuinen, hän muistuttaa. Tuomi-Nikula toivoo pappilan pääsevän ympärivuotiseen käyttöön ja olevan kaupunkilaisille avoin tila. Toisaalta pappilan mahdollisuudet pitäisi nähdä riittävän isoina ja tavoite asettaa heti tarpeeksi korkealle:

Lauri Tuomi-Nikula.
Lauri Tuomi-Nikula.Kaje Komulainen / Yle

– Se voisi olla vaikka kansainvälinen vapaakaupan tai vapauden keskus. Pienellä nykertelyllä se ei lähde henkiin, vaan pitää olla kunnon suunnitelma ja satsaukset!

Rahoitus haussa Suomesta ja Ruotsista

Lauri Tuomi-Nikula pahoittelee pappilan nykytilaa ja vajaakäyttöä.

– Valtavan hieno helmi nukkuu ikiuntaan keskellä kaupunkia.

Pienellä nykertelyllä se ei lähde henkiin, vaan pitää olla kunnon suunnitelma ja satsaukset!

Konsultti Lauri Tuomi-Nikula

Suurten visioiden toteuttamisen hän uskoo vaativan miljoonia, joiden kokoaminen vaatii vakavasti otettavia toimijoita. Se kuitenkin kannattaisi, Tuomi-Nikula uskoo:

– Chydeniuksen arvo tulee nousemaan vielä omiin sfääreihinsä. Siinä olisi Kokkolalle todellinen vetonaula keskellä kaupunkia!

Pappilayhdistyksen puheenjohtaja Gustaf Björkstrand kerää parhaillaan rahoitusta urakkaan Pohjanmaalta ja myös Ruotsista.

Pappila on arkkitehti Nils-Erik Stenmanin mukaan asuttavasssa kunnossa, eikä esimerkiksi homeesta ole löydetty merkkejä. Jopa Chydeniuksen henki on rakennuksessa jäljellä, vaikka paljon pahuuttakin on tehty. Urakkaa kuitenkin riittää:

– Mikä on hyvä kunto, se nähdään, kun avataan lattia ja tutkitaan seiniä. Kyllä tässä töitä piisaa.