Bolivia kannustaa lapsia töihin

Etelä-Amerikan Boliviassa jopa miljoona lasta käy töissä. Bolivia on hiljattain julistanut valtaosan heistä osaksi laillista työvoimaa. Bolivian talous kasvaa kiivaasti. Miksi maa päätyi laillistamaan lapsityön?

Ajankohtainen kakkonen
Bolivialaisia lapsityöläisiä Cochabamban katumarkkinoilla.
Bolivialaisia lapsityöläisiä Cochabamban katumarkkinoilla.Tanja Konstenius / Yle

Bolivialaisia koululaisia näkee töissä kaikkialla. He auttavat vanhempiaan sekatavarakaupoissa, leipomoissa tai katumarkkinoilla. He työskentelevät itsenäisesti kengänkiillottajina, minibussin rahastajina tai hautausmaiden siistijöinä. Lasten työnteon järjestelyn tekee helpoksi se, että peruskoulua käydään vuoroissa: aamu-, iltapäivä- tai iltavuoroissa. Osa vapaa-ajasta käytetään usein työntekoon.

Ainakin 850 000 lasta käy töissä, eräiden arvioiden mukaan kenties jopa yli miljoona. Boliviasta tuli heinäkuussa ensimmäinen valtio maailmassa, joka alensi lasten työnteon alaikärajan kymmeneen ikävuoteen.

12-vuotiaalla Juan Davidilla on kuljetuspalvelu – kottikärryillä

12-vuotias Juan David Catari Ticona käy arkisin koulua, mutta varhain lauantaiaamuisin hän suuntaa toiselle puolen kotikaupunkiaan Cochabambaa töihin katumarkkinoille.

Juan David unelmoi eläinlääkärin ja poliitikon urasta
Juan David unelmoi eläinlääkärin ja poliitikon urasta. Johanna Kippo / Yle

Hän hankkii tienestejä kuljettamalla markkinoiden asiakkaiden ostoksia kottikärryillään.

– Työnteko on arvokasta ja voimme oppia monia asioita, kuten olemaan tuhlaamatta rahaa. Opimme arvostamaan myös vanhempiemme tienestejä, Juan David sanoo.

Juan Davidin isä jätti nelilapsisen perheen kahdeksan vuotta sitten. Hän ei pidä yhteyttä eikä osallistu perheen elatukseen.

– Yksin en pysty kattamaan kaikkia menojamme, huokaa Juan Davidin äiti Josefa Ticona Condori kotonaan Cochabamban Villa Israelin työläiskaupunginosassa. Hän tienaa kotiapulaisena kuussa 1 300 bolivianoa eli runsaat 150 euroa. Hänen neljä 10-15-vuotiasta lastaan yltävät yhteenlasketuilla tienesteillään kuussa hieman vähempään.

Juan Davidin äiti Josefa herättää pojan aamulla töihin.
Juan Davidin äiti Josefa herättää pojan aamulla töihin./Johanna Kippo / Yle

Juan David työskentelee itsenäisesti, itsensä työllistäjänä. Hän on myös ay-aktiivi ja hän on matkustanut taivuttelemassa päättäjiä uuden lapsityövoimalain taakse.

Juan David on vakuuttunut siitä, ettei jää loputtomiin katumarkkinoille kottikärryjä työntelemään. Hän haluaa opiskella ja löytää paremman työn. Lobbaustapaaminen kansanedustajien ja presidentti Evo Moralesin kanssa meni niin hyvin, että se innosti Juan Davidia harkitsemaan poliitikon uraa unelma-ammattinsa eläinlääkärin rinnalle.

Bolivia kulkee vastavirtaan

Latinalaisessa Amerikassa on uurastettu pitkään lapsityön kitkemiseksi ja tulokset ovat olleet lupaavia. Alueella on onnistuttu vähentämään lapsityöntekijöitä 7,5 miljoonalla 15 viime vuoden aikana, kertoo YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö ILO. Useat maat ovat päätyneet nostamaan lasten työnteon alaikärajaa.

Kengankiillotus on tyypillinen lapsityöläisen ansiotyö Boliviassa. Kuva La Pazin kadulta.
Kengankiillotus on tyypillinen lapsityöläisen ansiotyö Boliviassa. Kuva La Pazin kadulta.Yle/Tanja Konstenius

Andeilla sijaitseva Bolivia kulkee kuitenkin vastavirtaan. Heinäkuussa hyväksytty laki sallii 10-14-vuotiaiden lasten työnteon. Koululaiset saavat tehdä töitä itsenäisesti vanhempiensa ja lapsiasiamiehen luvalla. Lapsiasiamies selvittää sitä varten muun muassa perheen taloudellisen tilanteen. Lapset eivät kuitenkaan saa solmia työsopimusta, vaan työskennellä ainoastaan itsenäisesti, itsensä työllistäjinä. Työsuhteessa töitä saa tehdä vasta 14-vuotiaasta alkaen. Vaarallinen työ on lapsilta edelleen kielletty.

Lainmuutos määrää myös, että 14-vuotiaalle työntekijälle on maksettava vähintään Bolivian minimipalkka ja yhtäläinen palkka kuin samaa työtä tekevälle aikuiselle.

Lapsityöntekijöiden ay-järjestö halusi poistaa ikärajat

Lapsityöntekijöiden ammattijärjestö Unatsbo ajoi lapsityön alaikärajojen poistamista ja lasten suojelua riistotyötä vastaan. Kuvassa Unatsbon aktiiveja Cochabambassa.
Lapsityöntekijöiden ammattijärjestö Unatsbo ajoi lapsityön alaikärajojen poistamista ja lasten suojelua riistotyötä vastaan. Kuvassa Unatsbon aktiiveja Cochabambassa.Yle/Tanja Konstenius

Aloite työikärajan alentamiseen lähti alun perin lapsityöntekijöiden ammattijärjestöstä Unatsbosta. Boliviassa on pitkät perinteet ärhäkkäälle ay-toiminnalle. Tässä järjestössä päätösvaltaa käyttävät alle 18-vuotiaat. Täysi-ikäistyvät jäsenet joutuvat vetäytymään toiminnasta.

Viime joulukuussa Unatsbo vaati kiivaasti lainmuutosta, joka toisi lapsityöntekijöille suojaa riistotyötä ja väärinkäytöksiä vastaan. Sen jäsenet marssivat mielenosoituksissa. Liike sai taakseen tavallisia bolivialaisia sen jälkeen kun mellakkapoliisi hajotti yhden mielenosoituksista La Pazin kaupungissa kovin ottein ja kyynelkaasulla.

Tämä on hyvä laki, joka heijastaa muuttuvaa todellisuutta

Varapresidentti Àlvaro Garcìa Linera

Unatsbo olisi oikeastaan halunnut, että alaikäraja työnteolle olisi poistettu lainsäädännöstä kokonaan. Bolivian hallitus ei kuitenkaan suostunut menemään niin pitkälle.

– Tämä on hyvä laki, joka heijastaa muuttuvaa todellisuutta. Se on kansainvälisten sopimusten mukainen ja sisältää keinoja, joilla muuttaa lasten elinolosuhteita, Bolivian varapresidentti Álvaro García Linera sanoi tuolloin.

Myös Bolivian presidentti, lokakuussa kolmannelle kaudelleen 61 prosentin ääniosuudella valittu Evo Morales on lasten työnteon kannattaja. Hän työskenteli itse lapsena laamapaimenena ja maataloudessa. Hän lähetti myöhemmin omat lapsensa kokeilemaan työntekoa maaseudulla. Lehtitietojen mukaan nämä tosin eivät olleet pestistä järin hyvillään.

Save the Children: "Laki teki lasten työn näkyväksi"

Lasten oikeuksia puolustava kansainvälinen Save the Children -järjestö uskoo, että uusi laki teki lasten tekemän työn näkyväksi. Laittomasti ja salaa työskentely oli aiemmin pitänyt lapset suojattomassa asemassa. Järjestö kuitenkin epäilee, kykenevätkö viranomaiset nykyresursseilla todella valvomaan lasten työskentelyolosuhteita ja puuttumaan tarvittaessa niihin.

– Riistotyötä toki on, mutta se ei ole keskeinen ongelma. Valtaosa lapsista työskentelee hyväksyttävissä oloissa ja töissä, jotka eivät ole vaarallisia, arvioi järjestön ohjelmajohtaja Lieve Demaegd toimistossaan La Pazissa.

ILO: ”Lasten työnteko pitkittää köyhyyden kierrettä”

- Ansioiden hankkiminen perheelle ei voi olla lapsen vastuulla, sanoo ILO:n Latinalaisen Amerikan johtaja Carmen Moreno
- Ansioiden hankkiminen perheelle ei voi olla lapsen vastuulla, sanoo ILO:n Latinalaisen Amerikan johtaja Carmen MorenoILO

Kansainvälinen työjärjestö ILO pitää lakia ongelmallisena. Bolivia elää voimakasta talouskasvua, jonka ansiosta se on viime aikoina voinut panostaa voimakkaasti sosiaaliohjelmiin ja työvoimapolitiikkaan köyhyyden vähentämiseksi.

– Voisi ajatella, että nyt juuri on oikea hetki pyrkiä kitkemään lapsityövoimaa ja edistämään lasten koulunkäyntiä, ihmettelee ILO:n Latinalaisen Amerikan johtaja Carmen Moreno puhelimessa Limasta, Perusta.

Presidentti Evo Moralesin saavutukset talouden saralla ovat olleet merkittäviä. Kahdeksassa vuodessa äärimmäistä köyhyyttä on onnistuttu vähentämään yli 40 prosenttia. Talouskasvun turvin minimipalkkaa on nostettu rajusti ja eläkeikää alennettu. Valtion kassa voi hyvin Bolivian kansallistettua öljy- ja kaasuteollisuutta. Kansasta kuitenkin yli 40 prosenttia elää yhä köyhyydessä, kertoo Bolivian tilastokeskus.

– Lasten työnteko pitkittää köyhyyden kierrettä, koska se vaikuttaa henkilön koko kehityskaareen. Ansioiden hankkiminen perheelle ei voi olla lapsen vastuulla. Se ei edistä yhteiskunnan kehitystä, Moreno arvioi.

Boliviaa velvoittavissa kansainvälisissä sopimuksissa alaikäraja työnteolle on 15 vuotta, köyhissä maissa 14 vuotta. Valtaosa Etelä-Amerikan valtioista, Bolivia mukaan lukien, on sitoutunut kansainväliseen tavoiteohjelmaan lapsityövoiman poistamiseksi kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

– Lasten työnteon lopettaminen edellyttää selkeämpiä sääntöjä aikuisten töihin ja työmarkkinoille, koulutuksen parantamista, perheiden ansiotason kohentamista ja sellaisten ajatusmallien muuttamista, joiden mukaan lasten työnteko on hyväksi heidän kehitykselleen, selvittää Moreno.

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2 tiistaina klo 21.00

Johanna Kippo, La Paz / Ajankohtainen kakkonen