Juice jäi ulos virsikirjan lisävihkosta – "Tekstit ovat toki koskettavia, mutta..."

Päätös tehtiin muun muassa Juice-tutkijoiden kuulemisen jälkeen. Myöskään Toivo Kärjen laulut eivät läpäisseet työryhmän tiukkaa seulaa.

kulttuuri
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.Arja Lento / Yle

Runoilija-muusikko Juice Leskisen laulut eivät ole pääsemässä mukaan virsikirjan lisävihkoon.

Virsikirjan lisävihkotyöryhmän sihteeri Samuli Koivurannan mukaan Leskisen lauluja käytiin läpi hyvin tarkkaan, ja näkemyksiä työryhmä pyysi myös muun muassa Juicen tuotantoa tutkineilta henkilöiltä.

– Suurimpana syynä oli ehkä se, ettei lauluja ole tehty virsikirjaa ajatellen. Tekstit ovat toki koskettavia, mutta niiden tulisi myös välittää kirkon sanomaa.

Koivurannan mukaan jälkikäteen on mahdotonta sanoa, olisiko Juice halunnut tekstejänsä virsikirjaan.

– Mielipiteitä tästä on monia. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että laulujen idea tulee paremmin esille muussa yhteydessä.

Kaikki eivät sovi yhteislauluksi

Koivuranta vakuuttaa, että työryhmällä oli kova halu saada mukaan lisävihkoon musiikkia myös maallisen musiikin tekijöiltä.

– Jotkut kriteerit meillä täytyi kuitenkin olla. Ja paljon muitakin hyviä tekijöitä jäi ulkopuolelle. Esimerkiksi joitain Toivo Kärjen lauluja mietittiin vakavastikin, mutta tilaa oli kuitenkin hyvin rajoitetusti.

Työryhmän kriteerien mukaan kaikkien lisävihkoon päätyvien laulujen tuli olla sellaisia, että ne ovat paitsi linjassa kirkon kanssa, ne tuovat sisällöllisesti myös jotain uutta siihen.

– Haastavinta oli ehkä teknisesti saada laulu sopimaan yhteislauluksi sekä sellaisiin tilanteisiin, joihin ne on tarkoitettu.

Amazing Grace ja Maan korvessa läpäisivät seulan

Virsikirjan lisävihkoon ovat päätymässä muun muassa sellaiset tunnetut laulut kuin Amazing Grace (Oi Ihmeellistä armoa), Morning has broken (Aamu on tullut) ja Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Kirkkohallitus on tänään hyväksynyt vihkon. Piispainkokous tulee antamaan lausunnon ehdotuksesta, ja lopullisesti siitä päättää kirkolliskokous todennäköisesti ensi vuonna. Painoon vihko ehtisi luultavimmin vuonna 2016.

Nykyinen virsikirja on ollut käytössä vuodesta 1986.