1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomen rumimmaksi haukuttu kirkko remontissa Kuopiossa: Museovirasto vahtii, että ulkomuoto säilyy

Alavan kirkon peruskorjaus Kuopion Niiralassa on puolivälissä. Nyt asennetaan uusia betonisia kuorielementtejä seiniin museoviraston tarkan valvonnan alaisuudessa sekä korjataan rappeutuneet paikallavaletut betoniosat.

Rakennusmies työssä betoniseinän äärellä.
Elementtiasentaja Kari Oinonen sovitti paikalleen Alavan kirkon uusia kuorielementtejä tiistaina.

Omintakeisesta ulkomuodostaan tunnetun Kuopion Alavan kirkon remontti on ehtinyt kuorielementtien asentamiseen.

Alavan kirkon on suunnitellut sveitsiläinen arkkitehti André Schültz vuonna 1969. Hän voitti tuolloin rakentamisesta järjestetyn kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun. Kansan suussa karu betonikirkko on saanut lempinimen piruntorjuntabunkkeri ja se on noussut useaan otteeseen esille mediassa, kun on etsitty yleisön ehdotuksia Suomen rumimmista rakennuksista.

Myös kirkkoherra Hannu Koskelaisella on kirkon ulkomuodosta selvä näkemys.

– Tämähän on merkittävä katedraalimainen kirkkorakennus Kuopiossa ja minä ajattelen, että tätä pitäisi aina katsella Valkeisenlammelta päin. Kun sitä katsoo siltä suunnalta, niin voi sanoa, että kirkko on ylväs, hieno, oman aikansa betonirakennus, merkittävä arkkitehtooninen luomus tässä lammen rannalla. Tämä kannatti ehdottomasti korjata. Museovirasto ei myöskään olisi sitä antanut purkaa, kuten joskus sellaisiakin heittoja heitettiin, kirkkoherra sanoo.

Alavan kirkon peruskorjausta on jouduttu lykkäämään rahapulan takia vuosikausien ajan. Nytkin varat riittävät vain ulkopuoliseen remonttiin, sisäpuolella osa talotekniikasta, ilmastoinnista ja sisäputkistosta jää vielä uusimatta. Ne tehdään tulevina vuosina, samoin kuin seurakuntasalin tekniikan uusiminen. Tontilla olevat tasakattoiset asuinrakennukset puretaan kokonaan. Niihin museovirasto ei puutu.

Työmiehille erilainen kohde

Kirkon pääurakoinnin hoitavan Kuopion Monirakennuksen vastaava mestari Timo Miettinen on tyytyväinen urakkaan. Hän muistuttaa, että monikaan rakentaja ei saa uransa aikana vastaavanlaista työmaata.

Todella mukava miestenkin kannalta päästä vähän erikoisemmalle työmaalle. Ei ole ihan tavaonomaista rakentamista. Tässä on mukana vähän pyhyyden kokemustakin, naurahtaa puolestaan työpäällikkö Kai Seppänen.

Betonielementtien asennus on nyt puolivälissä. Kun ne on saatu tehtyä, vuorossa ovat saumaukset, pellitykset ja pienemmät työt sisätiloissa.

Alavan kirkkoremontin on määrä valmistua ensi keväänä. Kustannusarvio on vajaat neljä miljoonaa euroa.